Julian Assange, în pragul sinuciderii. Teama de extrădare îl distruge psihic

Julian Assange, în pragul sinuciderii. Teama de extrădare îl distruge psihic

Stresul provocat de teama că ar putea fi extrădat în SUA i-au provocat lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, grave probleme psihice, aducându-l în pragul sinuciderii.

Un psihiatru care l-a examinat și care a fost audiat de tribunalul londonez care analizează cererea de extrădare a fondatorului WikiLeaks în Statele Unite, a afirmat că acesta s-a plâns că aude voci și melodii imaginare și are porniri suicidale.

Potrivit psihiatrului Michael Kopelman, australianul, în vârstă de 49 de ani, prezintă un risc de suicide foarte ridicat. Psihiatru a avut 20 de întâlniri cu Assange, care este deținut în închisoarea de maximă securitate Belmarsh din apropiere de Londra și a vorbit instanţei despre „depresia severă” şi „simptomele psihotice” pe care le prezintă acesta.

Psihiatrul a relatat că Julian Assange i-a mărturisit că a auzit voci spunându-i: „eşti praf, eşti mort, venim după tine”, după cum relatează AFP, citată de Agerpres. În opinia sa, starea acestuia „se va deteriora considerabil” în cazul în care va fi extrădat și va crește riscul ca Assange să dîncerce să se sinucidă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Condiţiile de detenţie ale fondatorului WikiLeaks au fost denunţate de raportorul ONU pentru tortură, aminteşte AFP.

Pe de altă parte, însă, reprezentantul guvernului american, James Lewis, a sugerat că este posibil ca o parte dintre afirmațiile lui Assange legate de trăirile sale să fi fost inventate

Acuzat initial de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpate, în luna mai a anului trecut, pentru încă 17 capete de acuzare. Acuzațiile au fost formulate de justiția americană în baza legislației antispionaj. SUA îl acuză că a pus în pericol unele surse prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

Julian Assange este încarcerat la Belmarsh de la răsunătoarea sa arestare în aprilie anul trecut în Ambasada Ecuadorului la Londra. El se refugiase acolo în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani, după mai multe răsturnări de situaţie.

Drama profesorului Marius Balo continuă. Autoritățile române par să-l fi abandonat

Rusia a pornit la război! Bombardament violent în Siria. Cum răspunde SUA