Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu vrea anchetă în Parlament. Acuzațiile sunt foarte dure
Florin Cîțu vrea anchetă în Parlament. Acuzațiile sunt foarte dure

Florin Cîțu vrea anchetă în Parlament. Acuzațiile sunt foarte dure

Ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, acuză PSD de subminare a economiei naționale și vrea ca viitorul Parlament să cerceteze cum s-au cheltuit banii publici în perioada 2017 – 2019.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a anunţat că va solicita viitorului Parlament să desemneze o comisie de anchetă care să verifice execuţia bugetară din perioada 2017 – 2019. Într-o postare pe care a publicat-o pe Facebook, Florin Cîțu acuză guvernele PSD, care s-au aflat la putere în intervalul respectiv, de subminare a economiei naţionale.

„Ciolacu şi gaşca lui sunt vinovaţi şi trebuie să plătească pentru subminarea economiei naţionale! În primele zile ale noului Parlament voi cere comisie de anchetă parlamentară pentru execuţia bugetară în perioada 2017-2019. Raportul final merge direct la DNA”, a scris Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Ministrului de Finanţe, în perioada 2017-2019 Romania a fost singura ţară din Uniunea Europeană în care a crescut deficitul bugetar, iar veniturile din taxele suplimentare introduse la momentul respectiv au fost deturnate.

„Deficitul bugetar a crescut deşi PSD a crescut taxe/ impozite/ accize existente şi a introdus taxe în toate sectoarele din economie. Vom arăta unde s-au dus aceşti bani din taxe suplimentare şi cum a fost deturnată destinaţia lor (cam cum s-a întâmplat la Primăria Municipiului Bucureşti dar la o scară mai mare). România fost avertizată de CE în fiecare an pentru deviere semnificativă de la ţinta de deficit structural asumată prin pactul fiscal. În perioada 2017-2019 România nu a mai îndeplinit nici un criteriu necesar pentru aderarea la zona euro”, a precizat Florin Cîţu în materialul pe care l-a publicat pe Facebook.

România pe malul prăpastiei

Ministrul Finanţelor a oferit, în acest context, exemplul Greciei, ţară ce a avut surplus bugetar în toată perioada 2017-2019, care a crescut de la un an la altul. Pe de altă parte, România a pornit în această criză cu un deficit foarte mare, cel mai mare din Uniunea Europeană, cu facturi neplătite de 30 de miliarde de lei și împrumuturi scadente în 2020 de alte 50 de miliarde de lei.

„România a pornit cu un handicap major în această criză. Ciolacu şi gaşca lui de infractori au lăsat România cu cel mai mare deficit din UE, cu facturi neplătite de 30 de miliarde de lei şi împrumuturi scadente în 2020 de aproximativ 50 miliarde de lei”, a explicat Florin Cîțu, după care a continuat:

„În aceste condiţii am reuşit imposibilul: o performanţă economică mai bună decât multe alte ţări din UE; cea mai mică creştere a deficitului bugetar; cea mai mică creştere a datoriei publice. Vă garantez că vor plăti toţi – Ciolacu, Grindeanu, Tudose etc.”.