Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu face precizări în disputa cu Ministerul Sănătății: „Aceste date trebuie furnizate cu avizele necesare”
Florin Cîțu face precizări în disputa cu Ministerul Sănătății: „Aceste date trebuie furnizate cu avizele necesare”

Florin Cîțu face precizări în disputa cu Ministerul Sănătății: „Aceste date trebuie furnizate cu avizele necesare”

Florin Cîțu face o serie de precizări în disputa cu Ministerul Sănătății, arătând că informațiile trebuie difuzate public legal, corect, cu avizele necesare.

Florin Cîțu face precizări în disputa cu Ministerul Sănătății.

Informațiile publice despre pandemie trebuie difuzate legal, „cu avizele necesare”. Premierul Florin Cîțu susține că doar în aceste condiții este în favoarea transparentizării informațiilor publice.

Într-o postare pe Facebook, Florin Cîțu a comentat situația de la Ministerul Sănătății. Decizia ministrului Vlad Voiculescu de a face publice mai multe informații publice legate de situația vaccinării a deranjat anumite instituții ale statului. Aceasta cu atât mai mult cu cât situația arată că în anumite județe numărul testelor anti-COVID efectuate este foarte mic.

„Ipoteticul control care s-ar putea face la Ministerul Sănătății a suscitat multe discuții tendențioase în spațiul public. Așa că fac următoarele precizări:

  1. Susțin transparentizarea informațiilor de către toate autoritățile statului. Oamenii trebuie să știe date despre cheltuirea banilor publici, despre pandemie, vaccinare și despre orice altă informație de interes public.
  2. Este normal să fac verificări în legatură cu sesizările pe care le primesc, indiferent de unde sunt. Informația cum că nu aș fi de acord cu publicarea numărului testelor din fiecare județ este incorectă.

Florin Cîțu face precizări în disputa cu Ministerul Sănătății

  1. Reiterez: sunt de acord cu transparentizarea informațiilor de interes public, cu mențiunea că aceste date trebuie furnizate corect, legal și cu avizele necesare.
  2. Datele pentru care am primit sesizări sunt legate de vaccinare, iar poza de mai jos cred că este relevantă. Vreau să mă asigur că nu au fost publicate date care să creeze probleme.

În cazul în care voi hotărî demararea unui control, cum voi avea un răspuns îl voi face public!”

De unde a pornit scandalul

Ministerul Sănătății a publicat, în 4 martie, situația testărilor, a spitalizărilor și a vaccinării, defalcat pe județe. A fost pentru prima oară când s-a făcut acest lucru.

Luni, Florin Cîțu a anunțat că reprezentanții Corpului de control al Guvernului se autosesizează cu privire la respectarea legislaţiei de către Ministerul Sănătății.

„Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea”, a declarat Cîțu.

Ulterior, Vlad Voiculescu a venit cu o replică. Ministrul Sănătății a arătat că el și Florin Cîțu nu au avut nici un diferend, dar transparentizarea deranjează. În acest sens, Vlad Voiculescu a arătat că premierul a fost interpelat de o instituție a statului. Acesta a fost motivul pentru care a solicitat Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată.