Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu lansează acuzații grave la adresa Ioanei Mihăilă. A pierdut peste 4,7 milioane de euro de la Comisia Europeană
Florin Cîțu lansează acuzații grave la adresa Ioanei Mihăilă. A pierdut peste 4,7 milioane de euro de la Comisia Europeană

Florin Cîțu lansează acuzații grave la adresa Ioanei Mihăilă. A pierdut peste 4,7 milioane de euro de la Comisia Europeană

Premierul interimar Florin Cîţu îl acuză pe fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, că nu a avizat şi semnat la timp un contract în valoare de peste 4,7 milioane de euro. Acesta ar fi permis decontarea a zeci de mii de teste de coronavirus.

El a afirmat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că în luna iulie a existat o linie de finanţare deschisă de Comisia Europeană în vederea asigurări accesului la certificatele verzi COVID.

Ministerul Sănătăţii a depus o aplicaţie, în 2 iulie, care a fost analizată şi aprobată, pentru suma de 4,7 milioane de euro, pentru decontarea a peste 88.000 de teste PCR şi peste 89.000 teste rapide antigen.

Potrivit premierului, decontarea testelor se putea realiza doar în corelare cu eliberarea certificatelor verzi pentru persoanele solicitante.

În ceea ce priveşte semnarea contractului de finanţare, premierul interimar susţine că documentul a fost trimis în luna august spre avizare, iar Direcţia Juridică a discutat în repetate rânduri ”cu ministrul Sănătăţii de la acel moment, de necesitatea semnării urgente”, scrie news.ro.

„Contractul a fost returnat Direcţiei Juridice, neavizat, în 7 septembrie. Aceşti bani au fost pierduţi pentru că ministrul de la acel moment nu a dat curs acestui lucru”, a conchis premierul.

Angajaţii din sănătate nevaccinaţi şi care nu au trecut prin boală se vor testa pe banii proprii

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, joi, după şedinţa de Guvern, că împreună cu vicepremierul interimar Kelemen Hunor, cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila şi ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a semnat şi va depune în Parlament un proiect de lege prin care angajaţii din Sănătate nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, atât din sistemul public cât şi cel privat, se vor testa pe banii proprii.

„Pe scurt, angajaţii care nu sunt nevaccinaţi şi care nu au trecut prin boală, din sistemul de public şi privat, se vor testa pe banii proprii. Acest proiect a fost depus, dacă nu trece moţiunea de cenzură, săptămâna trecută, am fi avut acest proiect de lege aprobat în Guvern şi trimis spre adoptare Parlamentului, în procedură de urgenţă”, a mai declarat Cîțu.