Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu, ignorat de proprii miniștri: „Am cerut programe de restructurare și nu au venit”
Florin Cîțu, ignorat de proprii miniștri: „Am cerut programe de restructurare și nu au venit”

Florin Cîțu, ignorat de proprii miniștri: „Am cerut programe de restructurare și nu au venit”

Premierul Florin Cîțu mărturisește că este ignorat de proprii miniștri. Aceștia nu au depus programe de restructurare pentru companiile pe care le au în subordine, deși Cîțu le-a cerut acest lucru.

Florin Cîțu, ignorat de proprii miniștri.

Premierul Florin Cîțu susține că miniștri nu îi iau în seamă dispozițiile date de la Guvern. El spune că le-a cerut să prezinte programe de restructurare pentru companiile din subordine, însă aceștia nu s-au conformat. În acest context, Florin Cîțu a declarat că va face o evaluare la jumătatea anului pentru fiecare minister.

„Am cerut miniștrilor să vină cu programe de restructurare pentru companii și nu au venit. Nu există scuze. Am zis că se va face o evaluare la mijlocul anului. Miercuri cred că vom avea un Memorandum, un fel de fișă de parcurs, obiectivele de asumat în funcție de buget pentru fiecare Minister”, a declarat premierul.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că analiza activității ministerelor se va axa pe felul în care și-au atins obiectivele asumate prin buget. El a spus că va face evaluări periodice pentru a vedea evoluția fiecărui ministru din guvernul său.

„Vom merge lunar și vom evalua cum merg lucrurile. Românii vor vedea în fiecare lună cum evoluează fiecare ministru. Dacă putem să facem un fel de aplicație să vedem performanța. Dacă vreți să-i spuneți carnet de note, carnet de note, că suntem în slujba oamenilor. Și azi am avut o discuție pe teme economice. Sunt companii cu pierderi mari”, a afirmat Florin Cîțu, la B1TV.

Florin Cîțu, ignorat de proprii miniștri

Premierul a subliniat că evaluarea miniștrilor se va face în funcție de obiectivele pe care și le-au asumat. Aceștia vor trebui să demonstreze că și-au atins țintele. În caz contrar, ministerele respective vor pierde din banii pe care i-au primit prin Legea bugetului de stat.

„Vom vedea și public cum se întâmplă lucrurile. Dar în Buget scrie clar că execuția bugetară la rectificare, pentru cei care nu au făcut execuția conform trimestrializării. Acei bani se pot ajusta. Deci putem reduce bugetele ministerelor respective. Nu ne mai permitem să aruncăm bani”, a mai precizat premierul României.

Florin Cîțu a spus că nu mai vrea să se confrunte cu situațiile din anii trecuți. Când statul se împrumuta de bani, pentru a acoperi cheltuielile, iar la final anumite ministere returnau banii înapoi. Aceasta deoarece nu reușeau să-I cheltuie.

„Anii trecuți puteai să ai execuție proastă până la finalul anului. Adică te împrumutai și la final vedeai că ministerul îți trimitea banii înapoi. Acest lucru nu se va mai întâmpla. Într-o discuție cu directorii economici din ministere, de anul trecut, am spus că dacă se va întâmpla așa ceva vor merge acasă. Că mă certam la fiecare rectificare bugetară că voiau bani”, a mai spus prim-ministrul.