Evenimentul Zilei > Economie > Protestele minerilor au dat rezultate: salariile restante vor fi plătite. Celelalte revendicări, ignorate
Protestele minerilor au dat rezultate: salariile restante vor fi plătite. Celelalte revendicări, ignorate

Protestele minerilor au dat rezultate: salariile restante vor fi plătite. Celelalte revendicări, ignorate

Criza din Valea Jiului, care a culminat cu blocarea minerilor în subteran, la Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și cu proteste în stradă, are acum o soluție anunțată de oficiali.

Protestele minerilor din Valea Jiului au dat rezultate! După discuțiile avute cu reprezentanții minerilor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis, într-un mesaj publicat pe Facebook, concluziile întâlnirii.

 Celelalte revendicări ale minerilor au fost ignorate complet de oficiali

Ministrul susține că în baza OUG adoptată joi, va putea fi asigurată plata salariilor pentru următoarele 3 luni. Popescu nu a spus însă nimic despre celelalte revendicări ale acestora. Minerii cereau plata salariilor la timp, asigurarea tichetelor de masă și decontarea banilor pentru transport. O altă revendicare cerută este înlocuirea actualei conduceri a Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

 „Astăzi am avut mai multe discuții aplicate cu reprezentanții sindicatului de la CEH, pentru că ne dorim să rezolvăm problemele minerilor. Totodată, la o rundă de discuții a participat și prim-ministrul Florin Cîțu pentru a afla care le sunt solicitările. Nu ne derobăm de responsabilitate și ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol și să iasă din subteran. Avem soluții, care să rezolve problemele pe termen scurt.

Am adoptat deja ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial”, a scris ministrul.

Ministrul Energiei: Planul de restructurare al CEH este discutat cu Comisia Europeană

Demnitarul a precizat că se caută și soluții pe termen lung pentru problemele minerilor, care datează de multă vreme. „Dincolo de soluțiile pe termen scurt, avem nevoie și de un plan pe termen lung. Așa cum am mai spus, am început deja să punem în aplicare o soluție pentru a rezolva problemele de la CEH, dar rezultatele nu se vor vedea peste noapte.

Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic”.

De asemenea, Virgil Popescu a anunțat că, prin Fondul de Modernizare, se va putea face trecerea graduală de la producția pe cărbune la energie curată.

Peste 100 de mineri s-au blocat în subteran la minele Lupeni și Livezeni în semn de protest. Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă conducerea CEH a anunţat că vor fi plătite până în data de 26 februarie. Ca atare, minerii au declanşat o serie de proteste, culminând cu blocarea a aproximativ 100 dintre ei la Mina Lupeni.

Vineri seara, administratorul special al companiei, Cristian Roşu, care și-a înantat demisia, a anunțat și el că minerii îşi vor primi salariile integral săptămâna viitoare, mai devreme faţă de termenul anunţat, 26 februarie. După anunț, minerii au încetat protestul.

Sursa: Digi 24