Evenimentul Zilei > Economie > Criză în Valea Jiului: minerii au protestat în stradă. Soluția propusă de ministrul Energiei
Criză în Valea Jiului: minerii au protestat în stradă. Soluția propusă de ministrul Energiei

Criză în Valea Jiului: minerii au protestat în stradă. Soluția propusă de ministrul Energiei

O nouă criză la Complexul Energetic Hunedoara. Minerii și-au primit salariile cu întârziere. După ce miercuri s-au blocat în subteran, joi seară au ieșit în stradă. Ministrul Energiei a anunțat o soluție pentru aceștia.

Criză la Complexul Energetic Hunedoara! Peste 100 de mineri de la exploatarea de cărbune Livezeni, din Valea Jiului, au refuzat să iasă din subteran miercuri după-amiază, la finalul programului de lucru. Ei erau nemulţumiţi că salariile vor fi plătite cu întârziere. După ce miercuri s-au blocat în subteran, joi seară au ieșit în stradă la Lupeni. Oamenii s-au solidarizat cu minerii și le-au transmis mesaje de încurajare.

Ministrul Energiei Virgil Popescu susține că s-a ajuns la neplata salariilor minerilor deoarece acestea nu sunt acoperite de actualele venituri ale Complexului Energetic Huneudoara. Obiectul industrial se află într-o situaţie foarte dificilă.

Virgil Popescu: În 2021 nu este austeritate. Avem cel mai mare buget de investiții din ultimii 2 ani

Virgil Popescu a explicat, joi seară, motivul protestelor minerilor din Valea Jiului. Demnitarul  a declarat, la Antena 3, că România nu se confruntă cu o austeritate, în contextul în care are cel mai mare buget de investiții din ultimii 2 ani.

„Nu putem vorbi de austeritate în 2021, în condițiile în care bugetul de investiții a anului 2020 a fost mai mare decât bugetul de investiții a anului 2019, iar bugetul de investiții a anului 2021 este mai mare decât al anului 2020. Deci, vorbim de o altă strategie, vorbim de o strategie de dezvoltare bazată pe investiții. De altfel, dacă ne uităm pe cifrele statistice ale anului 2020, am avut în trimestrul 4, și asta nu o spunem noi, o spune Eurostat, cea mai mare creștere a PIB-ului, 5,4%, dacă nu mă înșel, față de trimestrul 3”, a spus ministrul

Ministrul Energiei: Salariile minerilor au fost majorate cu 8%

Întrebat cum caracterizează bugetul din 2021, Virgil Popescu a răspuns: „mâine vom discuta despre buget. Nu am văzut bugetul celorlalte ministere. Pot vorbi despre Ministerul Energiei. Avem fondul de modernizare… Probabil vorbim de un fond european. Sunt 11 state care beneficiază de acest ajutor. E și România și în funcție de anumite ponderi se alocă fiecărui stat”.

Comisia Europeană a cerut returnarea ajutorului de stat oferit

Ministrul Energiei a mai explicat joi de ce s-a ajuns la neplata salariilor minerilor și care este soluția, după recentele proteste.

„Complexul Energetic Hunedoara a beneficiat de un ajutor de stat pentru programul de restructurare. Acel program de restructurare nu a fost făcut, în 2018 CEH a intrat în insolvență. Acum Complexul este în procedura de reorganizare, iar Comisia Europeană a cerut returnarea ajutorului de stat.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: