Sub titlul „La cine credeți că se referea premierul Cîțu?”, pe pagina oficială de Facebook a Partidului Social Democrat a fost publicat vineri, 12 martie, un montaj video cu președintele Klaus Iohannis pe pârtie și afirmația premierului Florin Cîțu, care a susținut joi, într-o emisiune a postului B1 TV, că numărul cazurilor de infectare cu coronavirus în România a crescut din cauză că oamenii au fost la schi, relatează Libertatea .

”Știm de ce crește numărul de cazuri”, a declarat Florin Cîțu

„Ştim de ce crește numărul de cazuri. România a fost ţara care a avut un sezon de iarnă în care oamenii au mers la schi. Foarte puţine ţări şi-au permis acest lucru, acest lux, şi, oamenii nu au respectat în totalitate regulile.

Dacă acolo ar fi respectat regulile, n-am fi fost nevoiţi să luăm şi măsurile din perioada următoare”, a declarat prim-ministrul Florin Cîțu joi, la B1 TV.

PSD la post. Imagini alipite în postarea Facebook cu premierul la declarații și Klaus Johannis la schi

Administatorii paginii de Facebook a PSD au montat declarațiile premierului alături de imaginile cu președintele Klaus Iohannis pe pârtia de la Păltiniș, județul Sibiu, de la sfârșitul lunii ianuarie. Atunci, întrebat de un jurnalist cum e la schi, șeful statului a reacționat: „Bună ziua. E foarte bine. Vă invit să veniţi!”.

De menționat că Austria, Italia și Franța, destinații favorite ale celor pasionați de schi, au închis pârtiile pentru publicul larg din cauza pandemiei. Autoritățile au permis folosirea instalațiilor doar pentru cei care locuiau în zonă. Au rămas deschise în acest sezon doar unele pârtii din Elveția, însă, tradițional, toate facilitățile sunt mai scumpe acolo, mai precizează sursa citată.

În România măsura deschiderii pârtiilor de schi a fost criticată de către o parte a cetățenilor și a autorităților medicale, dar a fost privită ca o oportunitate de a mai salva ceva din pierderile înregistrate de către operatorii și patronii din tursim. Este foarte adevărat însă că incidența relativ crescută a pandemiei a fost resimțită în regiunile învecinate ale pârtiilor practicabile de schi.