Evenimentul Zilei > International > Fierbe Marea Neagră! Mai mult ținte navale, atacate cu rachete! Putin a dat ordinul
Fierbe Marea Neagră! Mai mult ținte navale, atacate cu rachete! Putin a dat ordinul

Fierbe Marea Neagră! Mai mult ținte navale, atacate cu rachete! Putin a dat ordinul

În contextul concentrării de trupe şi echipamente militare la frontiera cu Ucraina, flota pe care Rusia o are în Marea Neagră a început luni seria exerciţiilor militare de iarnă. Avioanele şi elicopterele au exersat urmărirea unor nave de război ale unui inamic convenţional şi atacarea cu rachete a ţintelor navale.

Pe fondul tensiunilor dintre Rusia și puterile occidentale, au fost folosite peste 20 de avioane şi elicoptere. Printre ele, avioanele de luptă multirol Su-30SM, bombardierele Su-24M, avioanele Be-12 şi An-26, dar şi elicopterele Mi-8 şi Ka-27.

Aplicaţiile se desfășoară într-un moment în care Rusia denunţă prezenţa din ce în ce mai frecventă a distrugătoarelor SUA şi NATO în Marea Neagră. De asemenea, rușii au fost foarte deranjați din cauza zborurilor efectuate de avioanele de cercetare în apropierea graniţelor ruse.

În acest context, Ucraina este în alertă după ce Rusia a adus peste 94.000 de soldaţi la frontierele sale cu scopul de a ataca teritoriul ucrainean în timpul iernii.

Jurnaliștii americani de la Washington Post au aflat că serviciile de informaţii americane consideră că Rusia ar intenţiona să-şi sporească prezenţa militară la graniţa cu Ucraina până la 175.000 de soldaţi.

Ucraina se pregătește pentru cel mai rău scenariu

foto: commons.wikimedia.org – avion de luptă multirol Su-30SM

Replica președintelui Rusiei, Vladimir Putin, nu a întârziat. Moscova a acuzat Kievul că a comasat 125.000 de militari (50% din forţele armate ucrainene) în apropierea regiunii Donbas, din estul Ucrainei.

În acea zonă, forţele guvernamentale luptă din 2014 împotriva separatiştilor proruşi sprijiniţi de Rusia. Oficialii de la Kremlin au declarat luni că nu se aşteaptă la cine ştie ce ‘progrese’ în urma întrevederii online între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden.

Întâlnirea celor doi lideri a fost programată pentru marţi, într-un moment de vârf al tensiunilor între Moscova şi Washington. „Este dificil să te aştepţi la vreun progres important la aceste negocieri″, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

foto: commons.wikimedia.org

O nouă întâlnire istorică între Putin și Biden

„Să sperăm că cel puţin cei doi lideri vor putea să-şi expună unul altuia preocupările, să formuleze aceste preocupări într-un mod clar şi să răspundă referitor la acestea.

Chiar dacă relaţiile noastre bilaterale sunt în continuare într-o stare lamentabilă, există o anumită animare în unele domenii, un dialog care începe.

Chiar dacă acest dialog nu duce la ora actuală la o punere de acord a poziţiilor, la încheierea de acorduri, totuşi este mai bine să comunici″, a spus Dmitri Peskov.