Europa, amenințată de un război iminent. Conflictul în trei pași pe care îl pregătește Vladimir Putin în Ucraina

Europa, amenințată de un război iminent. Conflictul în trei pași pe care îl pregătește Vladimir Putin în Ucraina Sursa: Arhiva EVZ

Conform unei analize făcute de jurnaliștii de la „Bild”, un conflict major în Ucraina pare a fi greu de evitat, iar planurile lui Vladimir Putin sunt foarte clare.

Este lumea în pragul unui război în Europa? De câteva zile, Kremlinul amenință că războiul împotriva Ucrainei este inevitabil, dacă guvernul de la Kiev nu renunță la presupusele sale planuri de recucerire a Donbasului. Regiune ce a fost ocupată de ruși, dar și a Crimeei, anexate de Rusia.

De asemenea, NATO ar trebui să „garanteze” că Ucraina nu va deveni niciodată membră a alianței. Și ar trebui să retragă armele care se presupune că sunt staționate în Ucraina pentru a preveni un război în regiune, după cum menționează jurnaliștii de la tabloidul german „Bild”.

Ce planuri are Vladimir Putin, președintele Rusiei, în Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat miercuri că planurile Rusiei variază de la „eforturi de destabilizare a Ucrainei din interior până la operațiuni militare pe scară largă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform unei analize făcute de „Bild”, planurile Rusiei pentru un război împotriva Ucrainei sunt cunoscute încă de la mijlocul lunii octombrie. Serviciul american de informații externe CIA le-a interceptat din comunicațiile militare rusești și a informat mai întâi propriul guvern, care a informat apoi NATO în noiembrie. Acesta a fost raportat pentru prima dată în Washington Post. Putin ar putea trimite 175.000 de soldați peste graniță.

Acum, BILD a aflat detalii explozive despre planurile rusești, care, potrivit unui ofițer de rang înalt, sunt „în sertar, fără ca Putin să fi decis încă dacă vor fi puse în aplicare sau nu”. Cu toate acestea, desfășurările de trupe din aprilie au arătat că Kremlinul pare să încline spre punerea în aplicare a planurilor de atac.

Ce tactică vor adopta invadatorii

Următoarele detalii privind posibila invazie rusă în Ucraina și harta BILD se bazează pe evaluările mai multor persoane din cadrul NATO și din cercurile de securitate, dintre care unele au avut posibilitatea de a vedea posibilele planuri de atac ale Rusiei.

În cazul în care Putin va da ordinul - va fi lansat „un atac simultan din nordul Crimeii, prin zonele separatiste din est și din nord”. Aceasta este evaluarea atât a NATO, cât și a serviciilor de informații militare ucrainene. Atacul ar putea avea loc „la sfârșitul lui ianuarie, începutul lui februarie” - dacă Ucraina și NATO nu vor accepta cererile lui Putin.

Pe de altă parte, alte persoane din mediul NATO văd un atac în trei faze, fiecare fază putând fi și ultima operațiune, în cazul în care reacția occidentală la invazie ar duce la o reevaluare a situației.

Într-o primă fază, sudul Ucrainei ar urma să fie cucerit „atât pentru a asigura aprovizionarea Crimeei, cât și pentru a tăia Ucraina de la mare și, prin urmare, de la aprovizionare”, a declarat un oficial de securitate pentru sursa citată.

În ce direcții vor pleca unitățile blindate ale Rusiei

Rusia plănuia să folosească nave de debarcare mutate în regiune din Marea Baltică în primăvară „pentru a transporta tancuri și trupe din Crimeea în zona din jurul Odesei”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale.

Un alt ofițer militar de rang înalt a fost și mai specific. Potrivit acestuia, planurile rusești prevăd desfășurarea unei operațiuni de debarcare amfibie „la est de Odesa, între orașele Fontanka și Koblewe”. Trupele rusești ar urma „să avanseze la est de oraș spre nord, apoi să vireze la stânga și să avanseze în Transnistria”. Astfel, Odessa ar fi fost încercuită.

În același timp, ar urma să aibă loc „operațiuni aeropurtate ale forțelor speciale Speznas” în regiunea Kherson, de-a lungul râului Nipru, blocând podurile peste principalul fluviu al țării și tăind astfel aprovizionarea ucrainenilor. „Din Crimeea, ar urma să fie inițial doar focuri de artilerie asupra pozițiilor puternice ucrainene. Acest lucru ar bloca trupele ucrainene de aici și nu ar putea să recucerească podurile din spatele lor.”

De asemenea, unitățile blindate rusești, susținute din nou de forțele navale și aeriene, ar avansa spre vest din teritoriul ocupat al Donbass din estul Ucrainei, apoi s-ar împărți și ar avansa spre Zaporizhzhya (principalul centru militar din sudul Ucrainei), pe de o parte, și spre Crimeea, pe de altă parte.

Putin ar fi creat un coridor din Rusia până la granița NATO cu România.

În cazul în care acest lucru ar reuși, întregul sud al Ucrainei ar fi sub control rusesc, iar Putin ar fi creat un coridor din Rusia până la granița NATO cu România.

În paralel cu prima fază a războiului, forțele aeriene și rachetele balistice ale lui Putin vor slăbi capacitățile militare ale Ucrainei pe întreg teritoriul țării.

În cazul în care Kremlinul consideră că sunt îndeplinite condițiile pentru acest lucru, unitățile blindate rusești ar putea apoi să treacă granița în regiunile Lugansk și Harkov și să avanseze spre marile orașe Dnipro și, respectiv, Poltava.

„Mai întâi ar fi înconjurat sau ar fi încercuit orașele și le-ar fi tăiat alimentarea cu electricitate, gaz și alimente. După câteva săptămâni, rușii pot apoi să se sărbătorească pe ei înșiși ca salvatori ai civililor, să invadeze orașele predate și să salveze populația ucraineană de la înfometare sau de la moartea din cauza frigului”, explică un ofițer.

Într-o a treia fază, armata de la Kremlin va avansa dinspre nord spre Kiev. „Bineînțeles, acest lucru s-ar putea întâmpla și la începutul războiului, dacă circumstanțele o cer”, a declarat o sursă pentru Bild.

Un rol foarte important va fi jucat și de Belarus

Există incertitudine în rândul strategilor NATO cu privire la faptul că regimul Lukașenko se va alătura ostilităților din Belarus. Deși dictatorul Lukașenko anunțase recent acest lucru, nu era sigur până acum.

În cazul în care Belarusul ar fi pregătit ca punct de lansare pentru atacuri rusești sau chiar belaruse, planul Rusiei ar fi să încercuiască și să asedieze Kievul dinspre nord-est și nord-vest cu o mișcare de clește.

Forțele Rusiei ar urma să mărșăluiască „aproximativ până la o linie Korosten-Uman pentru a tăia aprovizionarea din vestul Ucrainei. Apoi vor aștepta o capitulare a Kievului și, prin urmare, a Ucrainei sub presiunea Occidentului”.