Evenimentul ZileiInternationalKremlinul dorește o întâlnire între Putin și Biden. Soluția pentru aplanarea tensiunilor din zona Ucrainei

Kremlinul dorește o întâlnire între Putin și Biden. Soluția pentru aplanarea tensiunilor din zona Ucrainei

Kremlinul dorește o întâlnire între Putin și Biden. Soluția pentru aplanarea tensiunilor din zona Ucrainei
Autoritățile de la Moscova fac apel la Statele Unite pentru o discuție între Vladimir Putin și Joe Biden, înainte ca situația din Ucraina să escaladeze.

Reprezentanții puterii de la Kremlin și-au exprimat speranța că cei doi lideri ai lumii vor reuși să aibă o discuție. Această declarație vine în contextul în care relațiile dintre Rusia și statele occidentale au devenit tot mai încordate în ultima perioadă. Aceasta în contextul apariției tot mai multor informații, în spațiul public, cu privire la o invazie rusească în Ucraina, după cum relatează AFP.

Ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, şi-a exprimat speranţa că un asemenea „contact între cei doi preşedinţi va avea loc în următoarele zile”. El a precizat, totodată, că nu s-a convenit încă asupra vreunei date concrete.

„Acest contact este cu adevărat necesar, problemele se înmulţesc”, în special în relaţiile bilaterale, a apreciat Riabkov. „Nu există înţelegere reciprocă asupra modului în care s-ar putea proceda pentru o detensionare a situaţiei în Europa”, care „suscită o mare îngrijorare”, a mai adăugat oficialul moscovit.

Riabkov a subliniat că această situaţie tensionată, din Ucraina, ar fi unul dintre principalele subiecte de discuţie între cei doi lideri. Serghei Riabkov nu s-a exprimat cu privire la forma pe care ar putea să o ia aceste discuții dinte Vladimir Putin și Joe Biden. Cu toate acestea, responsabili ruşi citaţi de agenţii de presă locale vorbesc despre un posibil summit virtual.

Relațiile dintre Moscova și Washington au devenit mai tensionate

În ultimele luni, situația dintre Washington şi Moscova a devenit din ce în ce mai tensionată, pe fondul înmulțirii crizelor din regiunea estică a Europei. Aceasta în ciuda dorinţei pe care Vladimir Putin și Joe Biden și-au exprimat-o, în iunie la summitul de la Geneva, pentru a aplana aceste tensiuni.

Unul dintre principalele motive de discordie se referă la mişcările de trupe ruse din jurul Ucrainei. Această regiune este scena unui conflict armat între Kiev şi separatiştii proruşi din est, care a izbucnit în 2014.

În ultimele zile, SUA, NATO şi UE nu au încetat să-şi exprime îngrijorarea în legătură cu acest subiect. În timpul primului lor summit, Joe Biden şi Vladimir Putin au insistat asupra necesităţii de a dialoga, în pofida tensiunilor.


Accesează: