Ucraina trebuie să fie pregătită. Rusia și Belarus organizează exerciții militare la graniță

Ucraina trebuie să fie pregătită. Rusia și Belarus organizează exerciții militare la graniță Sursa foto: Arhiva EVZ

Trusturile media de stat din Belarus au anunțat că țara va organiza exerciții militare comune cu Rusia la granița celor două națiuni cu Ucraina - o evoluție care va duce probabil la noi tensiuni între cele trei țări din estul Europei.

Belarus nu s-a implicat în problema Crimeei

Trupele din Belarus nu au jucat niciodată un rol major în confruntarea dintre Rusia și Ucraina cu privire la ocuparea Peninsulei Crimeea de către prima din 2014 și la sprijinul pentru rebelii secesionişti pro-ruși din regiunea Donbass din estul Ucrainei. Guvernul belarus continuă să recunoască Crimeea ca parte a Ucrainei și, în mod tradițional, a rămas neutru în conflictul din Donbass. Cu toate acestea, președintele Alexander Lukașenko a indicat că Belarus va fi de partea Rusiei în cazul unui conflict între Rusia și Occident, un semn al schimbării geopolitice a Minskului către Moscova.

În ultimele luni, Rusia a mărit numărul de trupe la granița pe care o împarte cu Ucraina și a stârnit teama de o posibilă invazie. Kremlinul a negat intenția de a invada Ucraina. Dar, de asemenea, Rusia a refuzat să-și repoziționeze trupele și să le îndepărteze de graniță.

În același timp, Belarus s-a confruntat cu presiuni din partea țărilor Uniunii Europene pentru a rezolva criza emigranților de la granița sa de vest. Oficialii UE au acuzat Minskul că a provocat criza ca represalii pentru sancțiunile economice împotriva lui Lukașenko și a altor oficiali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exercițiile militare comune

Exercițiile comune ruso-belaruse au fost descrise de oficialii din Belarus ca fiind necesare pentru a ține seama de noile evoluții militare din regiune. Ministrul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin, a susținut că exercițiul va avea loc pe „termen mediu”, deși nu a fost oferită o dată concretă.

Într-o declarație, Khrenin a indicat că este „îngrijorat de militarizarea” vecinilor Belarusului, argumentând că prezența trupelor occidentale a „forțat Belarus să planifice măsurile ca răspuns”. În ciuda animozității personale dintre Lukașenko și președintele rus, Vladimir Putin, Rusia și Belarus s-au apropiat din ce în ce mai mult după alegerile din 2020 din Belarus.

Potențialul său contestator, Sviatlana Tsikhanouskaya, a fost forțată să plece în exil în Lituania, iar mii de manifestanți au fost arestați și supuși unor condiții dure în închisoare. Lituania, membră NATO, a făcut presiuni pentru a-și ajusta strategia cu privire la Belarus, argumentând că Minsk a suferit o integrare militară cu Moscova.

Integrarea „aduce noi provocări NATO, iar NATO ar trebui să-și adapteze, în consecință, planurile, strategia și tactica, pentru a fi gata să răspundă”, a declarat președintele Lituaniei într-o conferință de presă.