Evenimentul Zilei > International > Tensiuni majore între NATO și Rusia. Stoltenberg anunță că vor exista „consecințe”
Tensiuni majore între NATO și Rusia. Stoltenberg anunță că vor exista „consecințe”

Tensiuni majore între NATO și Rusia. Stoltenberg anunță că vor exista „consecințe”

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, vorbind duminică la o conferință de presă despre criza umanitară care se desfășoară la frontiera dintre UE şi Belarus, a profitat de ocazie pentru a solicita Kremlinului „să fie transparent, să reducă tensiunile și să detensioneze” situaţia de la graniţa cu Ucraina.

Stoltenberg, răspunzând unei întrebări, a spus că „prezență sporită a Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei este ceva foarte îngrijorător din multe motive”, descriind-o drept „neprovocată și inexplicabilă”.

Tensiuni între NATO și Rusia

„De asemenea, transmitem un mesaj Moscovei… că, dacă decid să folosească forța, atunci, desigur, vor exista consecințe. Și ne-am demonstrat deja intenţia și capacitatea de a impune costuri și consecințe Rusiei”, referindu-ne la sancțiunile financiare impuse în urma reintegrării Crimeei de către Rusia în 2014.

Tensiunile dintre blocul militar și Rusia s-au reaprins în ultimele săptămâni. La începutul acestei luni, ministrul adjunct de externe al Moscovei, Alexander Grushko, a declarat că propunerea lui Stoltenberg de a muta focoasele nucleare americane în jurul națiunilor din Europa de Est a pus în pericol acordurile de pace existente între cele două părți,

„Acțiuni agresive” ale Moscovei la frontiera ruso-ucraineană

Șeful NATO a spus că o astfel de mișcare este necesară din cauza amenințărilor reprezentate de „acțiunile agresive” ale Moscovei. La mijlocul lunii noiembrie, Stoltenberg a spus că NATO a observat „o concentrare neobișnuită de trupe” la frontiera ruso-ucraineană și că Moscova „a fost dispusă să folosească aceste tipuri de capabilități militare înainte pentru a desfășura acțiuni agresive împotriva” Kievului.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Serviciului de Frontieră al Ucrainei a intervenit pentru a respinge aceste afirmații, remarcând în schimb că forța „nu înregistrează nicio mișcare a echipamentelor sau a armatei țării noastre vecine în apropierea graniței”. De atunci, totuși, un număr de oficiali ai națiunii est-europene au repetat avertismentele de la Washington că Rusia ar putea ordona o invazie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a contestat, de asemenea, afirmațiile, spunând că „mișcarea forțelor noastre armate pe propriul nostru teritoriu nu ar trebui să preocupe pe nimeni”, informează Antena3.

În ultima perioadă tensiunile dintre blocul NATO și Kremlin au escaladat.