Secretele din spatele situației de la granița cu Polonia. Belarus pune presiune pe aliații NATO prin hacking și dezinformare

Secretele din spatele situației de la granița cu Polonia. Belarus pune presiune pe aliații NATO prin hacking și dezinformaresursa foto. EVZ

Activitățile ostile care vizează membrii NATO care împart granița cu Belarus au fost detectate încă din 2017, potrivit companiei de securitate cibernetică Mandiant. Armata din Belarus este legată de campanii de hacking și dezinformare care i-au vizat pe criticii regimului, inclusiv pe dizidenți și guverne străine.

Condiții dure la granița cu Polonia

Mai multe persoane care au fost vizate înainte de alegerile disputate de anul trecut au fost ulterior arestate de guvernul din Belarus, potrivit companiei de securitate cibernetică Mandiant. Raportul Mandiant, care evaluează că Belarus este implicat de câțiva ani în activități ostile care vizează vecinii aliniați la NATO cu care împarte granița, este publicat pe fondul tensiunilor crescute din regiune.

Mii de migranți se confruntă cu condiții dure la granița cu Polonia, unde săptămâna trecută a fost descoperit un alt cadavru în pădure. Criza migranților a început după ce președintele Alexander Lukașenko le-ar fi oferit migranților vize de turist pentru a zbura în Belarus, înainte de a-i încuraja să intre ilegal în țările vecine.

Mișcarea a fost descrisă ca o răzbunare pe Uniunea Europeană pentru sancțiunile impuse după ce regimul a reprimat protestele în urma alegerilor disputate de anul trecut. Partidele internaționale au condamnat ceea ce NATO a descris drept „instrumentalizarea continuă a migrației neregulate, creată artificial de Belarus, ca parte a acțiunilor hibride vizate împotriva Poloniei, Lituaniei și Letoniei în scopuri politice”.

Dizidenții și jurnaliștii vizați de campania de spionaj

Înainte de alegerile din 2020, campania de dezinformare s-a concentrat, în principal, pe răspândirea poveștilor negative despre prezența NATO în țările care se învecinează cu Belarus, potrivit Mandiant.

Benjamin Read, director de analiză a spionajului cibernetic la Mandiant, a declarat: „Au compromis o municipalitate poloneză și au publicat o știre conform căreia un preot a fost ucis de un migrant despre care ei pretindeau că este cetățean irakian și care fusese în Lituania și s-a furișat în Polonia. Dar, preotul era încă în viață – oamenii l-au sunat și el era încă în viață – așa că nu a fost foarte eficient."

Mandiant a identificat modul în care dizidenții din Belarus, entitățile media și jurnaliștii s-au numărat printre cei vizați de campania de spionaj, din cauza domeniilor pe care hackerii le-au creat pentru a-și colecta acreditările și apoi pentru a se conecta la conturile lor de e-mail.

Alături de aceste ținte interne a existat o mare varietate de entități guvernamentale și din sectorul privat din Ucraina, Lituania, Letonia, Polonia și Germania, deși cercetătorii au observat că Estonia, care este un membru NATO, dar care nu se învecinează cu Belarus, nu a părut să fi fost vizat în același mod.

 

Ne puteți urmări și pe Google News