CIA avertizează Rusia asupra „consecințelor”, după ce Sindromul Havana a afectat 200 de diplomați. „A fost o armă îndreptată...”

CIA avertizează Rusia asupra „consecințelor”, după ce Sindromul Havana a afectat 200 de diplomați. „A fost o armă îndreptată...” sursă: arhivă

Rusia clocotește, în timp ce CIA avertizează asupra „consecințelor” cu care se confruntă Kremlinul după ce 200 de diplomați au fost afectați de o boală misterioasă. Directorul CIA, William Burns, ar fi avertizat în privat serviciile secrete rusești că va exista un preț de plătit dacă agenția găsește dovezi că acestea se află în spatele misteriosului Sindrom Havana.

În timpul întâlnirilor celor doi șefi ai CIA și FSB, de la începutul lunii noiembrie, ce a avut loc la Moscova, directorul agenției de informații americane, William Burns, ar fi spus conducerii rusești, deși fără să arate cu degetul, că atacurile asupra diplomaților SUA au depășit cu mult acțiunile normale ale unui „serviciu de informații profesionist”.

SUA pregătesc acțiuni împotriva Rusiei, dacă o găsesc vinovată

Președintele SUA, Joe Biden, a promis deja că va determina originea aparentelor „atacuri”, care ar fi început în 2016 la ambasada SUA din Cuba. El a înființat un grup operativ pentru a investiga mai multe cazuri de Sindrom Havana din întreaga lume. Departamentul de Stat investighează acum „dacă acestea pot fi atribuite unui actor străin”.

Unii au susținut că simptomele sunt rezultatul unor atacuri „dirijate” cu frecvențe radio din partea Rusiei. Cazurile recente de Sindrom Havana ar fi fost înregistrate de cei care lucrează la probleme legate de Rusia, cum ar fi exporturile de gaz, securitatea cibernetică și interferențele politice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A fost o armă îndreptată spre unele persoane? Eu cred că a fost”

Cei afectați au raportat dureri de cap, amețeli, greață și alte simptome compatibile cu leziuni cerebrale traumatice. În timp ce unii experți au sugerat că boala este o afecțiune pur psihologică provocată de stres, alții cred că este vorba de un atac deliberat.

Bill Evanina, un fost oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane, a declarat: „A fost o armă ofensivă, într-un fel sau altul, îndreptată spre unele persoane? Eu cred că a fost. Vă puteți întreba dacă guvernul rus își sporea și își propaga operațiunea de informații în Cuba. Probabil nu este bine pentru ei să aibă SUA în Cuba pentru a identifica unele dintre lucrurile care s-au întâmplat acolo”.

Serviciile rusești neagă acuzațiile

Rusia a negat orice abatere - și sunt unii care sunt de acord. Boala misterioasă a fost explorată de autorii Robert Baloh și Robert Bartholomew în cartea lor din martie 2020, „Havana Syndrome: Bolile psihogene în masă și adevărata poveste din spatele misterului și isteriei de la Ambasadă”.

Potrivit descrierii cărții, sindromul Havana „este unul dintre cele mai extraordinare cazuri din istoria științei”.

Autorii au concluzionat la vremea respectivă că sindromul Havana nu a fost un efort de a viza diplomații americani, ci mai degrabă o boală psihogenică legată de procesul de împerechere al insectelor.

„Multe persoane aud sunete neobișnuite”

Pe de altă parte, raportul autorităților confirmă că „multe dintre persoanele afectate descriu că au auzit sunete neobișnuite și că există o serie de înregistrări ale acestor sunete”, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, o analiză a acestor sunete a concluzionat că ele sunt cel mai probabil de origine mecanică sau biologică și nu electronică.