SUA detonează bomba: „Dovezi” ale planurilor Rusiei împotriva Ucrainei. Vladimir Putin nu se mai poate ascunde
- Sabina Popescu
- 1 decembrie 2021, 18:50
NATO este îngrijorată pentru că Rusia desfășoară zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina. După mai multe speculații la adresa Moscovei, secretarul de stat american Blinken vorbește despre faptul că există „dovezi” ale unei agresiuni planificate de Moscova.
Potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmitrij Kuleba, Rusia a staționat deja aproximativ 115.000 de soldați la granița cu Ucraina. Este iminent un atac? Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit despre „dovezi” ale planurilor Rusiei împotriva țării vecine.
SUA ar avea „dovezi” ale planurilor Rusiei împotriva Ucrainei
La o reuniune a miniștrilor de externe din NATO, el a acuzat Moscova că pregătește „pași agresivi considerabili împotriva Ucrainei”. Blinken a amenințat Moscova cu sancțiuni economice severe din partea SUA în cazul unui atac. Planurile rusești au variat de la „eforturi de destabilizare a Ucrainei din interior până la operațiuni militare pe scară largă”.
„Nu știm dacă președintele (n.r. Vladimir) Putin a luat decizia de a invada. Știm, însă, că el va crea condițiile potrivite pentru a face acest lucru într-un interval scurt de timp, dacă asta își dorește să facă”, a declarat Blinken, fără a oferi mai multe detalii.
Secretarul de stat american a avertizat Rusia că SUA vor fi capabile să reacționeze imediat la acțiunile dăunătoare ale Moscovei. El declarase marți: „Rusia va trebui să plătească un preț scump pentru orice formă de agresiune”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a reiterat, de asemenea, avertismentul că orice viitoare agresiune rusă împotriva Ucrainei va veni la pachet cu consecințe mari, grave pentru Rusia, inclusiv din punct de vedere politic și economic.
Putin cere încetarea expansiunii NATO spre est
Între timp, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut apel la NATO să pună capăt expansiunii spre est. Rusia are nevoie de „garanții de securitate puternice, fiabile și pe termen lung” din partea alianței, a declarat șeful statului miercuri, la Kremlin, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorii străini.
Este o chestiune serioasă pentru Rusia faptul că NATO și-a mutat infrastructura militară foarte aproape de granițele Rusiei, a mai precizat Vladimir Putin. Prin urmare, țara trebuie să ia măsuri militare și tehnice.
Aceste garanții trebuie să fie, de asemenea, obligatorii din punct de vedere juridic, a cerut șeful de la Kremlin. Promisiunile verbale anterioare că NATO nu se va extinde spre est nu au fost respectate de partenerii occidentali.
În același timp, Vladimir Putin s-a plâns că Occidentul face totul pentru a împiedica dezvoltarea Rusiei - prin sancțiuni și prin stimularea tensiunilor la granițele țării, de exemplu. „Amenințarea la granițele noastre occidentale este într-adevăr în creștere”, a declarat președintele Rusiei, potrivit Der Spiegel.