Evenimentul Zilei > Social > Peștera plină cu moaște – Calendar creștin ortodox: 19 martie
Peștera plină cu moaște – Calendar creștin ortodox: 19 martie

Peștera plină cu moaște – Calendar creștin ortodox: 19 martie

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria au trăit în secolul al III-lea și au pătimit în vremea împăratului Numerian (283-284).

Hrisant a fost fiul unui nobil care se numea Polemius. Tatăl său l-a dus la Roma pentru a studia învăţăturile păgâne.

Aici, însă, tânărul l-a cunoscut pe un preot creștin, cu numele de Cristofor, care i-a dezvăluit tainele credinței în Iisus Hristos și l-a și botezat.

Polemius a încercat în multe feluri să îşi convingă fiul să renunţe la credinţa creştină. Printre altele, el s-a gândit să îl căsătorească cu o tânără fecioară pe nume Daria, una dintre cele mai frumoase și înţelepte slujitoare ale zeiţei Atena.

Toate încercările au fost în zadar, căci Daria a trecut şi ea la creştinism, iar cei doi soți au dus împreună ca un frate cu o soră.

După un an, Polemius a murit, lăsând toată averea fiului său.

Cu acești bani, Hrisant şi Daria au zidit la Roma două case mari, două mănăstiri, una pentru bărbaţi, a lui Hrisant, şi a alta pentru femei, a Dariei.

Vestea despre cele două focare de creștinism a ajuns destul de repele la urechile autorităților, iar Hrisant şi Daria au fost prinşi de prefectul Celerin.

Hrisant a fost dus în faţa judecătorului Claudiu şi supus la nenumărate chinuri cumplite, din care, cu voia minunată a lui Dumnezeu, a scăpat nevătămat.

Văzând un asemenea miracol, Claudiu a căzut în genunchi înaintea lui Hrisant şi s-a creştinat și el.

În urma acestei întâmplări, împăratul Numerian a poruncit ca Hrisant şi Daria să fie scoşi în afara Romei şi închişi de vii într-o peşteră.

Mulţi alţi creştini au fost prinşi atunci şi îngropaţi odată cu ei.

Moaştele lor au fost găsite în timpul împăratului Constantin cel Mare și puse la loc de cinste.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: