Avram Iancu, eroul cu sfârșit tragic

Avram Iancu, eroul cu sfârșit tragic

Avram Iancu, eroul cu sfârșit tragic. Crăișorul Munților a mai trăit 24 de ani, după momentul revoluționar 1848.

Revoluția de la 1848-1849 l-a prins la jumătatea vieții pământești. Avea 24 de ani când a luptat cu arma în mână. În următorii 24 de ani a luptat cu indiferența autorităților dar și cu proprii săi demoni.

Evenimentul Istoric prezintă întotdeauna biografiile unor mari bărbați ai României. Numărul 83, cel mai recent număr oferă un articol special dedicat ultimilor ani din viața lui Avram Iancu. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.

Avram Iancu - Erou Național recunoscut oficial de legislația românească

Înfrângerea revoluțiilor de la 1848 din Europa Centrală a marcat tragic destinele participanților la aceste evenimente. Intervenția brutală a forțelor reacțiunii a creat martiri. Locotenentul Wenzel Messenhauser, apărătorul tenace al Vienei revoluționare în fața trupelor imperiale ale lui Windischgraetz, Robert Blum, trimis la Viena de Parlamentul de la Frankfurt. Cei 13 generali maghiari executați la Șiria, la finalul lui august 1849 sunt cazuri clasic,

Avram Iancu a fost cel care a încercat să lupte pentru drepturile națiunii sale. În ochii maghiarilor, care nu recunoșteau drepturile românilor a fost considerat contra-revoluționar. Asta, pentru că el a dorit să ajute reprimarea revoluției ungare de către trupele austriece.  Era cea mai bună cale de urmat în acest sens.

 

Evenimentul istoric

Avram Iancu - pașoptiștii munteni îl conving să facă pace cu Lajos Kossuth

Avram Iancu acceptă să semneze un pact la Szeged cu liderul Lajos Kossuth, care conducea revoluția maghiară. Legiunea românească ar fi urmat să aibă propria identitate. Înfrângerea revoluționarilor la Șiria lângă Arad de către austrieci cu sprijin rusesc a dus la finalul revoluției.

Sfârșitul

Asupra lui Iancu s-au încercat arestări. La un moment dat, a și fost arestat și bătut. După 1850, timp de două decenii, Iancu a căzut pradă unei dezamăgiri crunte spirituale, pe care nici abuzul de alcool nici cântul din fluier nu le puteau stinge. A murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criș. Asupra lui s-a găsit testamentul său moral, datat Câmpeni, 20 decembrie 1850: „Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acuma,”

Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie  aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare.  Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!