Calendar ortodox, 3 decembrie. Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica. Dezlegare la pește

Calendar ortodox, 3 decembrie. Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica. Dezlegare la pește Sursa foto: Arhiva EVZ

În calendarul creștin ortodox, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica este pomenit pe 3 decembrie. El a avut peste 100 de ucenici, care îl ajutau să se ocupe de Mănăstirea Cernica.

Calendar ortodox 3 decembrie. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica pe 3 decembrie. El născut în Săliștea Sibiului la 1730. Din cauza persecuțiilor asupra credincioșilor din această zonă, el pleacă în Țara Românească, iar la vârsta de numai 19 ani intră în slujba mitropolitului Roșca, arhiereu grec din București.

Un an mai târziu, al este numit diacon și ajunge la Sfântul Munte și la mănăstirea Vatoped. După moartea mitropolitului ajunge ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, care pe atunci era starețul mănăstirii Vatoped. A urmat o lungă călătorie între mănăstire și Muntele Sfânt, însă în cele din urmă s-a stabilit la Cernica, convins de către Grigorie al II-lea, mitropolitul de atunci din Țara Românească.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica a adunat peste 100 de ucenici alături de care ducea o viață după tipicul întâlnit la Sfântul Munte. În 1793, văzând activitatea extraordinară a acestuia, Mitropolitul Filaret îi dă în seamă Mănăstirea Cernica. El s-a stins din viață în 1806.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rugăciune către Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica. Calendar ortodox 3 decembrie

Astăzi, creștinii pot să rostească o rugăciune puternică către Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica.

Troparul Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, glasul al 4-lea:

Următor al cuvioşilor părinţi şi împlinitor al virtuţilor sihăstreşti, rugător neîncetat şi înnoitor al monahismului românesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Gheorghe. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul 1

Pe cinstitorul de Dumnezeu şi mult nevoitorul Părintele nostru Gheorghe să-l lăudăm după cuviinţă, căci acesta, prin multă osteneală şi nevoinţe călugăreşti, de Împărăţia cea cerească s-a învrednicit de la Hristos Dumnezeu. Pentru aceasta, cu smerenie şi cu credinţă, să-i cântăm din adâncul sufletului: Bucură-te, Cuvioase Părinte Gheorghe, mult nevoitorule!

Photo: Leo Lintang | Dreamstime.com

Icosul 1

Din tinereţile tale ai dorit viaţa cea îmbunătăţită a monahilor, Părinte Gheorghe, iubitorule de Dumnezeu. De aceea ai plecat pe calea nevoinţelor sihăstreşti intrând în ascultarea Sfântului Paisie de la Neamţ şi lucrând cu dreaptă socoteală virtuţile dumnezeieşti, ai făcut să se sălăşluiască în sufletul tău puterea Duhului Sfânt. Minunându-ne de râvna ta pentru cele duhovniceşti, îţi cântăm unele ca acestea: Bucură-te, lucrător bun în via lui Hristos; Bucură-te, iubitor al chipului monahicesc; Bucură-te, că inima ţi-a fost plină de har; Bucură-te, că te-ai lepădat de omul cel vechi; Bucură-te, că te-ai îmbrăcat în omul cel nou, zidit după chipul lui Dumnezeu; Bucură-te, învăţător al dreptei credinţe; Bucură-te, împlinitor al virtuţilor creştineşti; Bucură-te, chip de bunătate şi cinste; Bucură-te, că din tinereţe te-ai răstignit pentru Hristos; Bucură-te, cel ce crucea Domnului cu bucurie ai purtat; Bucură-te, ucenic al Sfântului Cuvios Paisie; Bucură-te, vrednic urmaş al cuvioşilor părinţi; Bucură-te, Cuvioase Părinte Gheorghe, mult nevoitorule!

Condacul al 2-lea

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, descoperită ţie prin Sfântul Ierarh Nicolae, ai fost rânduit să reînnoieşti zidirile şi obştea Mănăstirii Cernica. Şi luând binecuvântare de la iubitorul de Hristos Mitropolitul Grigorie, ai început osteneala restaurării acestui aşezământ, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!, potrivit Doxologia.