Fasolada, o rețetă de ciorbă de fasole grecească. Mod de preparare

Fasolada, o rețetă de ciorbă de fasole grecească. Mod de preparareSursa foto Youtube

Fasolada este rețeta autentică de ciorbă de fasole grecească, care crește imunitatea. Pentru această rețetă sănătoasă și gustoasă aveți de pregătit câteva ingrediente:

  • 500 g de fasole albă uscată,
  • 4 morcovi, tăiați mărunt,
  • 1 ceapă albă mare, tăiată mărunt (dacă vă place ceapa, mai adăugați una),
  • 3 tulpini de țelină, tocate mărunt,
  • 130 ml ulei de măsline,
  • 2 lingurițe cu pastă de tomate,
  • un vârf de cuțit de paprika (iute sau dulce, după preferințe),
  • sare și piper proaspăt măcinat, după gust.
fasolada

Sursa foto Youtube

Fasolada, o rețetă grecească

  1. Se pune fasolea într-o cratiță cu apă rece pentru a o acoperi, se aduce la fierbere, apoi se reduce focul la mediu și se fierbe timp până când se înmoaie puțin.
  2. Se scurge într-o strecurătoare și se pune deoparte.
  3. Se taie ceapa, țelina și morcovii în bucăți mici. Într-o tigaie mare, adăugați 3-4 linguri cu ulei de măsline și legumele tocate.
  4. Se rumenesc câteva minute înainte de a adăuga pasta de roșii și de a le găti încă un minut. Se adaugă fasolea fiartă și apă, se amestecă și se lasă la fiert până când fasolea este gata.
  5. Când legumele sunt aproape fierte, se pune și ultima parte de ulei de măsline, piper și sare după gust. Asta este tot. Poftă bună!
fasolada

Sursa foto Youtube

Cei care nu țin post pot adăuga și cârnați

Cei care nu țin Postul Paștelui pot adăuga și câteva bucățele de cârnați. Bucătarii din Grecia au spus că se poate pune și puțin porumb sau o cană cu paste fierte, pentru o ciorbă în stil „minestrone”. Serviți fasolada fierbinte, cu măsline Kalamata și brânză feta sau vegetală. Nu uitați de pâina prăjită, potrivit rețeteșivedete.

Cum a apărut fasolada

Istoria fasoladei poate fi urmărită înapoi în antichitatea greacă. Fasolea albă era considerată un aliment important și hrănitor. Se crede că rețeta a evoluat în timp și a fost influențată de multe culturi și regiuni din jurul Mării Mediteraneene.

În perioada bizantină, fasolada a devenit o mâncare populară în rândul oamenilor de toate clasele sociale și a fost adesea consumată în timpul perioadelor de post religios. Acum, această rețetă se găsește în toate restaurantele din Grecia.