Rețeta de iahnie de fasole care te face să mai mănânci o porție. Ingredientul care face diferența

Rețeta de iahnie de fasole care te face să mai mănânci o porție. Ingredientul care face diferențaFasole. Sursa foto: Dreamstime.com

Iahnie de fasole, o mâncare nelipsită de pe mesele românilor. Această mâncare, gătită după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman, este deosebit de bună deoarece conține un ingredient care face diferența.

Rețetă iahnie de fasole. Cu multe condimente şi verdeață, iahnia va fi perfectă dacă înainte de gătire, fasole se va lăsa la înmuiat în multă apă peste noapte. Delicioasă și plină de vitamine, iahnia de fasole este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada postului, iar această reţetă este cu adevărat gustoasă şi merită încercată.

Ingredientele necesare pentru iahnie de fasole şi cât trebuie să o lași la fiert

Pentru a pregăti o iahnie de fasole cu adevărat specială, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

-500 g fasole boabe -3 cepe -100 ml untdelemn -3 morcovi -1 lingură boia -1 căpăţână usturoi -1 lingură oţet aromat cu tarhon -câteva fire de tarhon tocat -1 legătură pătrunjel -200 ml bulion gros de roşii -1 lingură zahăr -1 foaie dafin -sare, piper, după poftă

Cum prepari cea mai gustoasă iahnie de fasole

„Fasolea aleasă bine se pune la înmuiat în multă apă rece, seara. Dimineața se pune la fiert o oră jumătate, la foc potrivit, în 3 litri apă cu sare, să scadă. Se rad morcovii și ceapa. Se călesc în ulei cu boia. Se sting cu bulion de roșii și oțet și un pic de apă fierbinte. Se toacă usturoiul, tarhonul, pătrunjelul.

Dacă fasolea a fiert (ideal e să fi scăzut suficient cât să fie mai puțin de o jumătate de litru zeamă – dar atenție să nu se prindă) se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul și foaia de dafin, sare, piper, și se lasă să bulbucească vreo zece minute, să se unească toate, dar mestecând des, să nu se ardă. Se servește cu murături sau ceapă roșie”,  este descris în reţeta lăsată de către regretatul Radu Anton Roman.

Ce beneficii uriașe are fasolea boabe

Conţinutul bogat de substanțe nutritive fac din fasole un aliment foarte sănătos. Fasolea este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu. De asemenea, calciul şi fosforul joacă un rol vital în sănătatea oaselor.

Potasiul acţionează împreună cu sodiul pentru a menţine o tensiune arterială sănătoasă. Magneziul are mai multe scopuri în organism: susţine funcţiile musculare şi nervoase, menţine sistemul imunitar, se îngrijeşte de sănătatea oaselor şi a tensiunii arteriale şi ajută la metabolizarea energiei. Nu în ultimul rând, fierul din fasolea uscată ajută la dezvoltarea celulelor, potrivit retetesivedete.ro.