Rețetă de fasole cu ciolan afumat. O mâncare tradițională de Ziua Națională a României

Rețetă de fasole cu ciolan afumat. O mâncare tradițională de Ziua Națională a României Sursa: Arhiva EVZ

Ziua Națională a României(1 decembrie) se apropie, iar fasolea cu ciolan afumat este nelipsită de pe mesele românilor. Se prepară foarte ușor și este extrem de gustoasă.

Nu există 1 Decembrie fără celebra fasole cu ciolan afumat, iar specialiștii au reamintit cea mai gustoasă și simplă rețetă. Ziua Națională a României vine și cu o tradiție în ceea ce privește sectorul culinar, mai exact cu fasole cu ciolan afumat.

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ținem cont este tipul de fasole pe care îl alegem. Bucătarii ne recomandă să alegem fasolea cu bobul mai mic, ușor dulceag, și să o fierbem în apă plată, nu de la robinet.

Un alt truc pentru a obține cea mai bună fasole cu ciolan este ca boabele de fasole să fie ținute peste noapte la înmuiat. Așa gospodinele nu vor sta ore întregi să fiarbă mâncarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre ingredientele acestui preparat delicios trebuie să se afle neapărat și legume, mai exact roșii, ardei gras, ceapă, usturoi și păstârnac. Dacă vrei un gust mai pronunțat de afumat, prepară fasolea cu ciolan la ceaun. Mai mult, există și o rețetă pentru cei care țin post.

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

500 g fasole boabe cu bob mic 2 linguri de ulei 2 cepe 3 morcovi 1 păstârnac

arhiva evz

1 ardei gras 2 rosii sare piper boia dulce/ iute 1 foaie de dafin o lingură de bulion 1 ciolan afumat sau poți opta pentru unul dezosat.

Rețetă de 1 decembrie, fasole cu ciolan afumat

Pune fasolea înmuiată în apă rece și apoi las-o pe aragaz până dă în clocot. Aruncă apa în care a fier fasolea și pune alta, apoi adaugă în oală și ciolanul. Când carnea este fiartă, scoate-l din oală și taie-l bucăți.

Curăță și taie legumele cubulețe. Într-o tigaie, pune cele două lingurițe de ulei, ceapa, morcovii, păstârnacul și ardeii grași. Lasă-le pe foc până acestea devin mor, apoi adaugă roșiile și mai lasă totul pe foc circa cinci minute. După ce toate legumele s-au călit, adaugă ciolanul tăiat bucățele, bulion și condimentele. Lasă totul la foc pentru încă cinci minute. Sosul obținut astfel se pune peste fasole și se dă din nou la foc circa 10 – 15 minute. Rețeta ta este gata! Poftă bună!, potrivit savoriurbane.