Facebook recunoaște că încalcă legea! Ce le-a făcut Zuckerberg utilizatorilor. Scandalul Cambridge Analytica

Facebook recunoaște că încalcă legea! Ce le-a făcut Zuckerberg utilizatorilor. Scandalul Cambridge Analytica Mark Zuckerberg, mesaj pentru părinții ai căror copii au fost afectați de Facebook. Sursa foto: arhivă EVZ

Facebook a încheiat un acord preliminar într-un proces de lungă durată. Este vorba despre o serie de despăgubiri pe care le va oferi reţeaua de socializare pentru că le-a permis unor terţi, printre care compania Cambridge Analytica, să aibă acces la date private ale utilizatorilor.

Un document judiciar a fost depus vineri, 26 august, la un tribunal din San Francisco. În textul actului, Facebook precizează că înaintează planul unui „acord de principiu” și a cerut suspendarea procedurilor pentru 60 de zile „pentru a finaliza acordul în scris şi a-l prezenta tribunalului”. Rețeaua de socializare nu precizează nici valoarea, nici termenii acordului în acest proces în nume colectiv. Atunci când s-a cerut o replică de la Meta, compania-mamă a Facebook, a răspuns că "nu are niciun comentariu de făcut momentan".

Acordul survine în contextul în care preşedintele director general al Meta, Mark Zuckerberg, şi directoarea generală, Sheryl Sandberg, urmează să depună mărturie în faţa justiţiei în septembrie, în cadrul acestui scandal. Mai mult decât atât, Sandberg şi-a anunţat demisia în luna iunie după 14 ani petrecuți în companie.

De ce este acuzată Facebook

Într-o procedură iniţiată în 2018, utilizatori ai Facebook au acuzat reţeaua de socializare că a încălcat regulile de protecţie a vieţii private. Astfel, rețeaua de socializare a transmis datele lor unor părţi terţe, printre care şi firma Cambridge Analytica, având legături cu campania prezidenţială a lui Donald Trump în 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cambridge Analytica, care s-a închis de atunci, a colectat şi exploatat, fără consimţământul lor, datele persoanele de la 87 de milioane de utilizatori ai Facebook, la care platforma i-a oferit acces. Informaţiile ar fi fost folosite pentru a elabora un software pentru a orienta votul alegătorilor americani în favoarea lui Donald Trump.

În iulie 2019, autorităţile federale au aplicat Facebook o amendă de cinci miliarde de dolari pentru că s-a folosit de informațiile utilizatorilor şi le-a impus un control independent asupra gestionării datelor personale. De la declanşarea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a suprimat accesul la datele a mii de aplicaţii, suspectate că abuzează de ele. În plus, a limitat cantitatea de informaţii accesibile dezvoltatorilor în general şi uşurând, pentru utilizatori, calibrarea restricţiilor în privinţa distribuirii datelor personale, potrivit Agerpes.