Mark Zuckerberg a fost dat în judecată pentru înșelăciune. Pentru ce au fost utilizate datele personale ale utilizatorilor

Mark Zuckerberg a fost dat în judecată pentru înșelăciune. Pentru ce au fost utilizate datele personale ale utilizatorilorSursa: Arhiva EVZ

Mark Zuckerberg a fost dat în judecată de către procurorul din Washington DC, Karl Racine, pentru înșelăciune și încălcarea unei legi privind protecția consumatorilor, în legătură cu scandalul Cambridge Analytica. Este pentru a doua oară când procurorul încearcă să îl includă pe co-fondatorul Facebook în procesele în justiție legate de utilizarea unor cantități masive de date strânse pe această rețea de socializare.

Celebrul co-fondator de la Facebook a fost dat în judecată de procurorul din Washington DC, Karl Racine, pentru înșelăciune și încălcarea unei legi privind protecția consumatorilor, în legătură cu scandalul Cambridge Analytica, transmite AFP. Nu este pentru prima dată când Mark Zuckerberg este trimis în judecată în procese legate de utilizarea unor cantități masive de date strânse pe această rețea de socializare.

„Dovezile arată că domnul Zuckerberg a fost implicat personal în eşecul Facebook de a proteja confidenţialitatea şi datele utilizatorilor săi, ducând direct la incidentul Cambridge Analytica”, a declarat procurorul Racine într-un comunicat publicat luni, notează Agerpres.

„Această încălcare a securităţii fără precedent a expus zeci de milioane de informaţii personale ale americanilor, iar politicile domnului Zuckerberg au permis un efort de mai mulţi ani de a induce în eroare utilizatorii cu privire la amploarea comportamentului greşit al Facebook. Acest proces nu este doar justificat, ci şi necesar şi trimite un mesaj că liderii corporativi, inclusiv directorii executivi, vor fi traşi la răspundere pentru acţiunile lor”, a mai transmis procurorul american.

În plângerea formulată de procuror se prevede faptul că Mark Zuckerberg, în calitate de CEO, avea autoritatea de a controla și de a direcționa practicile comerciale înșelătoare ale Facebook și denaturările față de consumatorii din District”.

Mark Zuckerberg, acuzat de înșelăciune

Karl Racine susține că Zuckerberg ar trebui să fie considerat responsabil în conformitate cu legea din districtul federal din DC privind protecția consumatorilor și ar trebui să plătească daune și restituiri, împreună cu interdicția de a încălca din nou legea districtului privind protecția consumatorilor.

În luna martie, Mark Zuckerberg a fost chemat ca martor în procedura inițiată în 2018 și care vizează rețeaua Facebook. Curtea Supremă a Washington DC a respins cererea acuzării co-fondatorului Facebook.

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în 2018, când a fost dezvăluit modul în care această companie britanică a folosit datele personale a zeci de milioane de utilizatori ai Facebook, fără știrea acestora. Datele au fost folosite pentru desfășura campanii publicitare ţintite masive cu scopul de a influența alegătorii britanici și americani.

Potrivit informațiilor din dosar, informațiile au fost utilizate pentru elaborarea unui program folosit pentru orientarea votului alegătorilor americani în favoarea lui Donald Trump în timpul campaniei prezidențiale din 2016.