Fabrică brânză cu ingredientul minune al soldaților romani

Fabrică brânză cu ingredientul minune al soldaților romaniSursa foto: Clujtoday

Făbrica unde se face brânza cu cimbrișor a fost ridicată pe locul unde a funcţionat sediul fostei Staţii de Mecanizare a Agriculturii din localitatea Sâg, Sălaj.

În fabrică, produc brânza testată senzorial

Este rezultatul a peste patru ani de muncă. Timp în care au fost testate pulberi medicinale. Brânza maturată cu cimbrișor s-a clasat pe locul I în preferințele celor care au participat la cercetarea senzorială a mai multor prototipuri. Au fost mai multe variante experimentate. Cu busuioc sălbatic, cătină și soc.

Lansare

Sursa foto: ViaclujTv

Rezultatele proiectului au fost prezentate la Primăria comunei Sâg, din Sălaj, la finele lunii aprilie. Investiția este de peste jumătate de million de euro. Proiectul e derulat de GAL Poarta Transilvaniei, în colaborare cu USAMV Cluj-Napoca, cu rol în implementarea activităților de cercetare,  și de Asociația Crescătorilor de Bovine Sâg . Aceasta din urmă în calitate de procesator.

Fabrica Asociației Crescătorilor de Bovine Sâg

Asociația Crescătorilor de Bovine Sâg, o organizație cu tradiție, fondată în 2002,  a beneficiat, până acum , de investiții de peste șase milioane de lei. În proiect a fost implicat și actualul șef al Primăriei Sâg. Nicolae Peștean a fost consultant în proiect înainte de a fi primar. Brânzeturile maturate  sunt produse  din lapte care provine exclusiv din  ferme locale. Brânzeturile sunt îmbogățite cu plante medicinale autohtone.

Scopul proiectului e să valorifice resursele naturale ale zonei Sâg și să pună în valoare patrimoniul său cultural și gastronomic. Reprezetantul USAMV Cluj-Napoca, profesorul univ. dr. Avram Fițiu, a spus în conferința de presă susținută la Sâg, că romanii foloseau cimbrul și cimbrișorul pe care îl puneau în mâncarea soldaților, cu scopuri curative.

Brânza fabricată la Sâg, în rețelele de produse tradiționale și ecologice

Ceea ce și fermierii din Sâg au încercat să facă lansând această brânză. Acesta este un produs care reprezintă zona Sâg, atât în ceea ce privește fauna, cât și flora. Cimbrișorul are efecte benefice dovedite: calmează tusea, stimulează digestia, are efecte antiseptice intestinale și antivirale, susține funcția hepatică și renală, dar și sănătatea căilor respiratorii.Brânzeturile sunt maturate cu sare provenită din Salina Praid și au obținut atestarea de „produs montan”, iar producătorii sunt certificați în agricultura biologică.

„Acest proiect a arătat că putem crea un produs care să vorbească despre identitatea locului nostru”, a spus Cristinel Blaga, directorul GAL Poarta Transilvaniei. Brânza cu cimbrișor va fi prezentă în rețelele de produse tradiționale și ecologice din întreaga țară.