Evenimentul Zilei > Social > Există extratereştri? Descoperire epocală pe Pământ! Sunt miliarde de ani, atenţie
Există extratereştri? Descoperire epocală pe Pământ! Sunt miliarde de ani, atenţie

Există extratereştri? Descoperire epocală pe Pământ! Sunt miliarde de ani, atenţie

Un studiu publicat de Communications Earth and Environment şi preluat de Live Science a scos la suprafaţă o concluzie epocală pentru comunitatea ştiinţifică, dar şi pentru cei care caută extratereştri.

În urma informaţiilor relevate de studiu, se ajunge la următoarea concluzie: criteriile după care sunt căutate forme extraterestre de viaţă trebuie reevaluate.

În cadrul acestui demers ştiinţific excepţional, echipa de cercetători a luat în calcul că prezenţa arsenicului în urmă cu miliarde de ani.

În acele vremuri imemoriale, cu mult înainte ca oxigenul să fie o prezenţă dominantă în atmosfera terestră, arsenicul ar fi deschis drumul vieţii pe planetă.

Revenind în prezent, în anul de graţie 2020, oamenii de ştiinţă au studiat o pătură de microbi capabili de fotosinteză.

S-a întâmplat în deşertul Atacama din Chile şi s-a constatat că acei microbi trăiesc într-un lac hipersalin, complet lipsit de oxigen.

În loc denumit de băştinaşi Laguna La Brava, cercetătorii au studiat respectiva pătură purpurie de microbi.

Este singurul loc de pe Pământ

„Lucrez cu pături microbiene de aproximativ 35 de ani. Acesta este singurul sistem de pe Pământ unde am putut găsi o pătură microbiană care nu are nevoie absolut deloc de oxigen”, a declarat Pieter Visscher, geolog la Universitatea din Connecticut.

Păturile microbiene au existat din abundenţă pe Pământ timp de cel puţin 3,5 miliarde de ani.

Specialiştii au subliniat că în primul miliard de ani al existenţei lor, în atmosfera terestră nu era oxigen.

Misterul modului în care au supravieţuit aceste forme de viaţă în condiţii atât de extreme este încă necunoscut.

Totuşi, examinarea stromatolitelor şi a organismelor extremofile din prezent oferă câteva variante, conform studiului citat de Agerpres.

Fierul, sulful, hidrogenul şi oxigenul

Alături de fier, sulf şi hidrogen, arsenicul a devenit astfel un candidat important pe postul de potenţal înlocuitor.

Aici s-a ajuns de abia după descoperirea „arsenotrofiei” în lacurile hipersaline californiene Searles Lake şi Mono Lake.

Din acel moment, studierea stromatolitelor din Formaţiunea Tumbiana din Vestul Australiei a arătat că lumina şi arsenicul reprezentau în Precambrian ingredientele principale pentru fotosinteză.

„Acelaşi lucru nu a putut fi determinat în cazul fierului şi al sulfului. Anul trecut, cercetătorii au descoperit o formă abundentă de viaţă din Oceanul Pacific care respiră arsenic”, arată sursa citată.

La Brava, un caz aparte

Revenind la formele de viaţă din La Brava, trebuie subliniat că acestea seamănă foarte bine cu bacteriile sulfuroase purpurii denumite Ectothiorhodospira sp.

Acestea au fost descoperite recent într-un lac bogat în arsenic din Nevada şi care fac fotosinteză prin oxidarea compusului chimic arsenit într-o formă diferită, arsenat.

Pentru moment, oamenii de ştiinţă sunt conştienţi că este nevoie de foarte multe experimente pentru a determina dacă microbii din La Brava metabolizează de asemenea şi arsenitul.

Totuşi, dacă se va dovedi că teoria acestora este valabilă şi coloniile de microbi din La Brava „respiră” într-adevăr arsenic, atunci aceste forme de viaţă sunt primele capabile de acest lucru într-un mediu permanent şi complet lipsit de oxigen, similar mediului din Precambrian.

Căutarea extratereştrilor, revizuită?

Practic, dacă se dovedeşte că oamenii de ştiinţă au dreptate, criteriile după care sunt căutate forme extraterestre de viaţă (extratereştri) ar trebui reevaluate.

„Când caută viaţă pe Marte, oamenii de ştiinţă se concentrează asupra fierului, dar ar trebui să aibă în vedere şi arsenicul”, a subliniat Visscher.

explicaţie foto: deşertul Atacama (Chile)

sursa: Agerpres