Există extratereştri sau nu? Răspuns oficial epocal, dar… Atenţie la conjuncţia „dar”!

Există extratereştri sau nu? Răspuns oficial epocal, dar… Atenţie la conjuncţia „dar”!

Există extratereştri sau nu? Răspunsul pentru această întrebare des pusă în epoca noastră a fost dat recent de oamenii de ştiinţă din Australia.

Aceştia au finalizat cea mai amplă cercetare până la această dată referitoare la căutarea unor dovezi ale existenţei civilizaţiilor extraterestre.

Această amplă operaţiune a fost posibilă datorită scanării a nu mai puţin de 10,3 milioane de stele cu ajutorul unui radiotelescop din Australia.

Conform Reuters, echipa de cercetători nu a descoperit nimic până acum. Ce au vânat mai exact căutătorii de extratereştri?

Ne puteți urmări și pe Google News

În căutarea unor semne de viaţă dincolo de sistemul nostru solar, ei au încercat să descopere „tehnosemnăturile”, adică semnalele de comunicaţie, care ar putea proveni de la fiinţe extraterestre.

În ştirea care aminteşte de romanele celebrului Jules Verne, telescopul Murchison Widefield Array (MWA) n-a fost de mare ajutor, după cum se va vedea.

Instalat într-o regiune izolată din Australia, acesta a fost folosit pentru a identifica unde radio de frecvenţă redusă.

Totuşi, nicio urmă a frecvenţelor similare posturilor de radio FM, provenite de la stele din constelaţia Vela.

„Nu este suprinzător că nu am găsit nimic. Există încă atât de multe variabile necunoscute.

Căutarea unor dovezi de viaţă în afara sistemului nostru solar este o mare provocare.

Nu ştim când, cum, unde sau ce fel de semnal am putea primi care să reprezinte un indiciu că nu suntem singuri în galaxie”, a declarat Chenoa Tremblay, astrofizician.

Concluziile acestuia şi ale celorlalţi oameni de ştiinţă au fost publicate recent în revista ştiinţifică Publications of the Astronomical Society of Australia.

Tremblay face parte din departamentul pentru Astronomie şi Ştiinţă Spaţială al agenţiei naţionale australiene Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).

La rândul său, astrofizicianul Steven Tingay a explicat de ce s-a ajuns la acest rezultat deşi cercetarea a fost de 100 de ori mai profundă şi mai extinsă decât până acum.

Omul de ştiinţă de la Universitatea Curtin din Australia şi Centrul Internaţional pentru Cercetări în domeniul radioastronomiei a declarat:

„Zece milioane de stele par să însemne mult. Cu toate acestea, potrivit celei mai precise evaluări pe care am realizat-o, există circa 100 de miliarde de stele (în galaxia Caleea Lactee).

Asta înseamnă că am analizat doar 0,001% din galaxia noastră. Să ne imaginăm că în oceane ar trăi doar 30 de peşti şi am încerca să-i găsim monitorizând o suprafaţă de mărimea unui piscine din spatele casei.

Şansele de a găsi unul dintre aceşti peşti ar fi foarte mici. Ceea ce este important este îmbunătăţirea constantă a tehnicilor pentru a putea ajunge mai adânc şi mai departe.

Există mereu şansa ca următoarea observaţie să fie cea care găseşte ceva, chiar dacă nu aştepţi nimic.

Ştiinţa poate fi surprinzătoare, aşa că lucrul important este să căutăm în continuare.”

Mai departe, MWA va fi înlocuit în viitor de un Square Kilometre Array (SKA), despre care se susţine că va îmbunătăţi munca de căutare a tehnosemnăturilor.

Sursa: Agerpres