România, salvarea NASA. Vom participa la protejarea Pământului de asteroizi!

România, salvarea NASA. Vom participa la protejarea Pământului de asteroizi!

Poate că românii ocupă un loc codaș în multe clasamente, dar, spre surprinderea multora dintre noi,suntem pe punctul de a da lovitura în spațiu.

România a fost cooptată într-un proiect care are ca scop principal devierea sau distrugerea corpurilor cerești care ar putea reprezenta un pericol pentru umanitate.

Proiectul va fi pus în aplicare în anul 2024, iar România, în colaborare cu Portugalia, va construi componente-cheie ale navei spațiale care va ajunge  la 10 milioane de kilometri de Terra.

HERA, proiectul care are scopul de a apăra Terra în cazul unei amenințări din spațiu, este realizat de Agenția Spațială Europeană în colaborare cu NASA și are două etape.

După pregătiri care au durat aproximativ un deceniu, prima fază a proiectului va începe anul următor.

„Una dintre problemele importante de acum este cum să protejezi planeta de un potențial impact cu un corp ceresc. Acest risc este foarte mare. A fost ales un asteroid dublu pentru primul test, două pietre, să le spunem așa, și impactul va fi asupra asteroidului mic și îi modificăm perioada de rotație”, a declarat Marius–Ioan Piso, cercetător la Agenția Spațială Română, potrivit știrileprotv.

„Faptul că la noi se face așa ceva aduce companii, aduce inteligență. Prin acest cadru noi creăm un cadru pentru tineri din România, să se dezvolte, să lucreze bine”, a mai adăugat acesta.

Rolul României în acest proiect este unul cheie, având în vedere faptul că, împreună cu oamenii de știință din Portugalia, cercetărorii de la ASR vor construi mai multe componente importante ale navei spațiale.

La misiunea istorică vor lua parte 7 țări. Este pentru prima dată în istorie când Agențiile Spațiale își unesc forțele și implementează un proiect  pentru care se încearcă devierea orbitei unui asteroid prin intervenție umană, intenționat.

Cea de a doua etapă a proiectului ar urma să aibă loc în anul 2024, moment în care o sondă spațială va pleca într-o călătorie de doi ani în spațiu până va ajunge în apropierea  asteroidului lovit în prima etapă a misiunii. Sonda are rolul de a capta imagini și probe, iar cercetătorii vor analiza efectele impactului și vor strânge mai multe informații îdespre structura asteroizilor.

160 de milioane de euro este suma care a fost investită în acest proiect ambițios.

Ne puteți urmări și pe Google News