Evenimentul Zilei > Social > Armaghedon. HERA în luptă cu asteroidul. Scapă Terra de o mare catastrofă?
Armaghedon. HERA în luptă cu asteroidul. Scapă Terra de o mare catastrofă?

Armaghedon. HERA în luptă cu asteroidul. Scapă Terra de o mare catastrofă?

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a semnat marţi un acord în valoare de 129 de milioane de euro pentru construirea unei probe spaţiale în cadrul unui proiect comun cu NASA în scopul devierii traiectoriei unui asteroid care se îndreaptă spre Terra.

Oricum, NASA preconizează să lanseze o probă spaţială în iunie 2021 pe traiectoria de impact cu asteroidul Dimorphos pentru a testa posibilitatea de a devia obiecte potenţial periculoase pentru Terra către o traiectorie mai sigură.

ESA va lansa ulterior o sondă proprie – denumită HERA, după numele zeiţei greceşti a căsătoriei – în octombrie 2024 pentru a măsura craterul rezultat în urma impactului, precum şi masa asteroidului. HERA urmează să ajungă la destinaţie la sfârşitul anului 2026, iar misiunea sa va avea o durată de şase luni.

Proiectul reaminteşte de filmul „Armageddon”, din 1998, în care personajul interpretat de actorul Bruce Willis face parte dintr-o misiune care trebuie să distrugă un asteroid pentru a salva Pământul.

„Vrem să încercăm pentru prima dată să dirijăm un asteroid de pe o potenţială traiectorie de coliziune cu Pământul”, a declarat directorul ESA, Rolf Densing, pentru serviciul de televiziune Reuters.

Dimorphos are un diametru de 160 de metri, aproximativ cât lăţimea Marii Piramide din Giza, Egipt, şi, potrivit ESA, este suficient de mare pentru a distruge un întreg oraş dacă ar intra în coliziune cu Terra.

HERA, proiectată să fie de mărimea unui birou, ar urma să navigheze autonom în jurul asteroidului pentru a colecta date. Acesta va lansa de asemenea minisateliţi – cuburi cu dimensiuni de 10 centimetri, care vor putea zbura mult mai aproape de suprafaţa asteroidului.

Marco Fuchs, directorul executiv al companiei germane OHB, din domeniul spaţiului şi tehnologiei, care va construi naveta HERA, spune că a încerca să deviezi un asteroid este ca şi cum „ai juca biliard’”, subliniind dificultatea schimbării traiectoriei unui astfel de corp ceresc de mici dimensiuni, informează Agerpres.

„Trebuie să-l dirijezi cu foarte mare precizie, trebuie mai întâi să-l localizezi, iar apoi să te apropii într-un fel care să permită observarea celor întâmplate în urma impactului cu sonda americană”, a spus acesta.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: