Evenimentul Zilei > Social > Premieră la NASA! Sonda OSIRIS-REx s-a apropiat de cel mai periculos asteroid. FOTO
Premieră la NASA! Sonda OSIRIS-REx s-a apropiat de cel mai periculos asteroid. FOTO

Premieră la NASA! Sonda OSIRIS-REx s-a apropiat de cel mai periculos asteroid. FOTO

Pentru prima dată, NASA a putut observa asteroidului Bennu de aproape cu ajutorul sondei OSIRIS-REx.

OSIRIS-REx este o misiune NASA care va studia timp de doi ani asteroidul Bennu, fiind ultima dintr-un lung lanț de misiuni dedicate explorării asteroizilor. Sonda OSIRIS-RExva încerca să adune mostre de praf şi rocă de pe Bennu, un asteroid cu diametrul de 492 de metri, care se apropie de Pământ o dată la şase ani.

Aşadar, OSIRIS-REx, sonda spațială NASA a fost trimisă pentru a observa asteroidul Bennu. Aşa s-a putut observa în premieră că lasă în urmă roci și alte bucăți de materiale din componenţa sa, potrivit unui articol publicat în Journal of Geophysical Research: Planets.
Este pentru prima dată când un asteroid a putut fi analizat de aproape dând oamenilor de știință o imagine fără precedent a unei roci spațiale mari.

Un cer aglomerat

Oamenii de știință au descoperit ploaia de roci și resturi aproape întâmplător, potrivit unui comunicat al NASA . Autorul principal și planetologul Universității din Arizona, Carl Hergenrother, se uita la imaginile constelațiilor pe care OSIRIS-REx le-a realizat şi a observat că păreau să existe sute de „stele suplimentare în imagini. Iar după o examinare mai atentă, și-a dat seama că era rămăşiţe din  Bennu.
„Mă uitam la stelele din acele imagini și îmi spuneam: „Eu nu-mi amintesc de acel grup de stele”, a spus Hergenrother în declarație. „Am observat acest lucru pentru că erau 200 de puncte luminoase unde ar fi trebuit să existe aproximativ 10 stele. În afară de asta, părea să fie doar o parte densă a cerului”.
Din fericire, NASA este încrezătoare că OSIRIS-REx este încă în siguranţă, în ciuda apropierii sale de asteroidul care se dezintegrează. Motivul pentru care oamenii de știință nu au observat niciodată resturile care rămân în urma asteroidului este că majoritatea fragmentelor sunt mult mult prea mici pentru a fi văzute de pe Pământ.
„Pentru a vă face o idee, toate cele 200 de particule pe care le-am văzut după sosirea imaginilor s-ar potrivi  cu o placă de 10 cm x 10 cm”, a adaugat  Hergenrother. „Faptul că le putem vedea chiar este o dovadă a capacităților camerelor noastre instalate pe sonda NASA”, a concluzionat expertul, potrivit phys.org.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: