Eritritol, asociat cu atacuri de cord și AVC-uri

Eritritol, asociat cu atacuri de cord și AVC-uri

Eritritol – înlocuitor al zahărului, utilizat ca îndulcitor, a fost asociat cu formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, atac de cord și deces, potrivit unui studiu recent.

Eritritol poate provoca formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral și atac de cord, potrivit unui studiu recent.

Eritritol, riscant pentru sănătate

„Gradul de risc nu a fost modest", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului pentru diagnostic și prevenire cardiovasculară, citat de CNN.

Eritritol pare să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele cu factori de risc existenți pentru bolile de inimă, cum ar fi diabetul, au fost de două ori mai susceptibile de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge, potrivit studiului, publicat în revista Nature Medicine.

Cercetările de laborator și pe animale, prezentate în studiu, au arătat că eritritolul pare să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Cheagurile se pot desprinde și se pot deplasa spre inimă, declanșând un atac de cord, sau spre creier, declanșând un accident vascular cerebral.

Semnal de alarmă

„Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă", a declarat Dr. Andrew Freeman, director al departamentului de prevenție cardiovasculară și wellness de la National Jewish Health, un spital din Denver, implicat în cercetare.

„Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării de eritritol”, a spus Freeman.

O reacție la studiu, Calorie Control Council, o asociație a industriei, a declarat pentru CNN că „rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare științifică care arată că îndulcitorii cu conținut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri, așa cum reiese din permisiunile de reglementare la nivel mondial pentru utilizarea lor în alimente și băuturi".

Descoperirea legăturii dintre eritritol și problemele cardiovasculare a fost pur accidentală, a declarat Hazen: „Nu ne-am așteptat niciodată la acest lucru. Nici măcar nu am căutat-o".

Corpul uman produce în mod natural eritritol

Cercetarea lui Hazen a avut un obiectiv simplu: să găsească substanțe chimice sau compuși necunoscuți în sângele unei persoane care ar putea prezice riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în următorii trei ani. Pentru a face acest lucru, echipa a început să analizeze 1.157 de probe de sânge la persoane cu risc de boli de inimă, recoltate între 2004-2011.

„Am găsit această substanță care părea să joace un rol important, dar nu știam ce este", a spus Hazen. „Apoi am descoperit că era eritritol, un îndulcitor".

Corpul uman creează în mod natural eritritol, dar în cantități mici care nu ar explica nivelurile pe care le-au măsurat, a spus el.

Pentru a confirma descoperirile, echipa lui Hazen a testat un alt lot de probe de sânge de la peste 2.100 de persoane din Statele Unite și alte 833 de probe colectate de colegi din Europa până în 2018.

Aproximativ trei sferturi dintre participanții din toate cele trei populații sufereau de boli coronariene sau de hipertensiune arterială, iar aproximativ o cincime aveau diabet, a spus Hazen. Peste jumătate erau bărbați și aveau între 60 și 70 de ani.

Rezultatele cercetării

În toate cele trei populații, cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de eritritol au fost legate de un risc mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în decurs de trei ani.

Pentru a afla, cercetătorii au făcut teste suplimentare pe animale și în laborator și au descoperit că eritritolul „provoca o tromboză sporită", sau coagularea în sânge, a spus Hazen.

Coagularea este necesară în corpul uman, altfel am sângera până la moarte în urma tăieturilor și rănilor. Același proces se întâmplă în mod constant și la nivel intern.

„Vasele noastre de sânge sunt mereu sub presiune, iar noi izvorâm scurgeri, iar trombocitele din sânge astupă în mod constant aceste găuri tot timpul", a spus Hazen.

„Pentru persoanele care sunt expuse riscului de coagulare, atac de cord și accident vascular cerebral – cum ar fi persoanele cu boli cardiace existente sau persoanele cu diabet – cred că există suficiente date aici pentru a spune să stea departe de eritritol până când se fac mai multe studii", a spus Hazen.

Ce este eritritolul

La fel ca sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în multe fructe și legume. Acesta are aproximativ 70% din dulceața zahărului și este considerat cu zero calorii, potrivit experților.

Fabricat artificial în cantități masive, eritritolul nu are un gust persistent, nu crește glicemia și are un efect laxativ mai puțin pronunțat decât alți alcooli de zahăr.