Un studiu stiintific asupra alcoolului: care este cantitatea ce nu scurteaza viata?

Un studiu stiintific asupra alcoolului: care este cantitatea ce nu scurteaza viata?

Se știe că un consum crescut de alcool face foarte rău organismului și riscă să ne scurteze viața. Un pahar de vin însa, la prânz sau la cină, are efecte benefice – cel putin aceasta era concluzia la care ajunseseră cei care au studiat acest subiect.

Se pare insa ca alcoolul este mai periculos decat se credea si consumul acestuia ar trebui ulterior limitat.

Mai toti, cel putin daca nu suntem astemici, bem cu placere un pahar de vin la o cina cu prietenii; de multe ori ajungem la al doilea sau al treilea pahar, iar in finalul cinei mai consumam si un paharel de tarie, convinsi fiind ca un consum limitat de alcool nu poate sa ne faca rau.

Un studiu recent efectuat de catre o echipa de cercetatori internationala, rezultatul caruia a fost pubicat in revista Lancet, arata insa ca lucrurile nu stau chiar asa cum credeam – alcoolul este mai periculos pentru sanatatea noastra decat se credea.

Excesul de alcool poate duce la boli cardio-vasculare, la ictus sau insuficienta cardiaca.

In cadrul studiului efectuat echipa de cercetatori a analizat datele povenind de la 83 de studii efectuate in 19 tari care se referau la circa 600.000 de informatii ce puteau fi corelate intre ele: varsta, sexul, bolile de care sufereau participantii, daca aveau sau nu diabet si daca fumau, dar si cunsumul de alcool.

Jumatate dintre participantii la acest studiu consumau mai bine de 100 g de alcool pe saptamana, iar 8.4% mai bine de 350 de g. Expertii au corelat aceste informatii cu aparitia bolilor cardiovasculare si cu mortalitatea celor din grupul studiat. Inainte de a prezenta rezultatele studiului sa vedem insa ce inseamna 100 g de alcool: aceasta cantitate este cea continuta in circa 6 pahare de vin.

Care au fost deci rezultatele acestui studiu? Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cine consuma o cantitate de alcool de circa 200-350 g pe saptamana, in mod obisnuit (deci nu ca o exceptie o data la un an de exemplu) traieste in medie cu 1-2 ani mai putin decat cine nu consuma alcool sau cine consuma putin. Cine bea mai mult de 350 g de alcool pe saptamana, ceea ce ar corespunde de fapt cu circa 21 de pahare de vin (circa 3 pahare pe zi) traieste in medie cu 4 ani mai putin decat cine consuma putin alcool.

Se pare ca un consum ridicat de alcool duce la cresterea presiunii sanguine, ceea ce are un efect negativ asupra sistemului cardio-circulator. Pot aparea boli cardiace sau chiar si un ictus. Evident situatia este si mai dramatica daca cine consuma mult alcool este un fumator sau daca are alte boli sau patologii.

Cat alcool putem deci consuma fara sa ne scurtam viata?

Noul studiu arata cum ca aceasta cantitate ar trebui sa fie mai mica de 100 g alcool pe saptamana. Aceasta inseamna circa un pahar de vin pe zi. In multe tari, precum USA, Portugalia, Spania sau Italia, cantitatea de alcool recomandata ca neavand un impact negativ asupra sanatatii este mai mare decat un pahar de vin pe zi . Se pare deci ca este nevoie de revizuirea acestor reguli. In Marea Britanie cantitatea de alcool recomandata (ca limita) este mai mica decat in tarile mentionate precedent, aceasta fiind de maxim 6 pahare de vin pe saptamana atat pentru barbati cat si pentru femei.

Vom vedea daca acest studiu, si altele care sunt efectuate la ora actuala, vor avea drept consecinta scaderea limitelor de consum de alcool recomandate in diverse tari, sau, dimpotriva, aceste limite nu vor suferi schimbari.

Lasand la o parte regulamentele, este bine ca sa consumam alcoolul in cantitati moderate: sa ne bucuram intens de un pahar de vin, fara insa sa trecem la al doilea, decat in cazuri exceptionale.

 

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News