Epoca de aur a Hollywood-ului. Filme pe care trebuie să le vezi cel puțin o dată în viață

Epoca de aur a Hollywood-ului. Filme pe care trebuie să le vezi cel puțin o dată în viață Sursa foto: Fernando Gregory | Dreamstime.com

Epoca de aur a Hollywood-ului reprezintă perioada în care tehnologia a început să evolueze în domeniul cinematografiei. Între anii 1920 - 1960, au fost lansate filme cu un sunet la un nivel cu adevărat revoluționar și au început să fie folosite tehnicile Technicolor. Chiar dacă nu toate lungmetrajele din acea perioadă erau color, asta se datora preferințelor regizorilor.

În perioada anilor '20-'60, considerată epoca de aur a Hollywood-ului, au fost lansate unele dintre cele mai de succes filme, care au intrat în istoria cinematografiei. Nu doar peliculele lansate în cea perioadă se bucură de celebritate. Jean Harlow, Marilyn Monroe, Vivien Leigh sau Marlene Dietrich se numără printre actrițele care au avut debutul în epoca de aur a Hollywood-ului, ele fiind faimoase și în zilele noastre.

Cinci filme din epoca de aur a Hollywood-ului pe care trebuie să le vezi

1. „Psycho” este un film de groază lansat în 1960, în regia lui Alfred Hitchcock. Scenariul filmului a fost scris de Joseph Stefano și este inspirat din roman cu același nume, lansat cu un an înainte. Subiectul filmului ne prezintă povestea unei secretare, care ajunge la Motelul Bates după ce fură 40.000 de dolari, bani necesari pentru nunta cu iubitul ei Sam.

La hotel îl cunoaște pe proprietar, Norman Bates, care o invită să ia masa cu el, motelul neavând mulți clienți din cauza poziționării lui de-a lungul vechii autostrăzi. Tânăra este ucisă de o persoană cu chip nedeslușit, în baia motelului, în timp de Norman o privește printr-un vizor. Din acest punct lucrurile iau o turnură neașteptată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Filmul se bucură chiar și astăzi de un succes extrem de mare, fiind scoase încă alte două serii. Norman Bates ajunge celebru, fiind considerat unul dintre cei mai realiști psihopați din cinematografie.

2. „Vrăjitorul din Oz” este un musical lansat în 1939, inspirat din cartea cu același nume. Povestea acestui film este extrem de cunoscută, având-o ca personaj principal pe Dorothy, o fetiță care visează la o lume mai bună, „undeva dincolo de curcubeu”. În aventurile sale, școlărița îl are alături pe cățelul său, Toto.

O tornadă i-a luat pe cei doi prieteni, iar acum încearcă să ajungă acasă, la ferma unde locuia cu mătușa și unchiul său. De-a lungul călătoriei către Vrăjitorul din Oz, singurul care o poate ajuta să ajungă acasă, Dorothy îi întâlnește pe Sperietoarea de ciori, Omul de tinichea și Leul laș.

Filmul este considerat unul dintre cele mai bune ale epocii de aur a Hollywood-ului, fiind premiat de câteva ori la Oscar.

3. „Cetățeanul Kene” este o dramă lansată în 1941, în regia lui Orson Welles. Este considerat cel mai bun film al tuturor timpurilor, asta datorită modului inovator în care a fost produsă pelicula, având multe trucaje și montarea cu flashback-uri.

În peliculă este vorba despre moartea unui mogul din media, Kane, a cărui poveste încearcă să o descoase colegii săi de breaslă. Singurul indiciu pe care aceștia îl au este cuvântul rostit pe patul de moarte, „rosebud”, în traducere, „bobocul de trandafir”.

"Este o transpunere pătrunzătoare a lumii moderne, a opticii insolite și a deformării istoriei. Acest om nu mai are o viață proprie, viața sa aparține publicului, ziarelor, fotografiilor, de pe prima pagină, interviurilor. Omul este orgolios, brutal, rigid și sfidător. Tot acest film este un strigăt în care există multă disperare." - Maurice Bardeche, Robert Brasillach - 1954 (Histoire du cinema).

4. „Rebel fără cauză” a fost lansat în 1955, în regia lui Nicholas Ray. Drama prezintă diferența dintre generații și modul în care erau văzuți tinerii la acea vreme. În centrul atenției este un tânăr confuz, interpretat de James Dean, cu puțin înainte de moartea prematură a actorului.

Jim, personajul principal, este un puști nou în oraș, care s-a mutat cu familia din cauza problemelor provocate de acesta în trecut. Între lupte cu bricege și cuțite, se strecoară o poveste de iubire, însă și o cursă de mașini care se îndreaptă spre o stâncă de pe malul mării.

5. „Căutătorii” este un film western lansat în 1956, în regia lui John Ford. Personajul principal este Ethan Edwards, un veteran al Războiului Civil. Familia acestuia este ucisă într-un atac al indienilor, iar nepoata sa răpită. Ethan începe să își caute nepoata, singura rudă rămasă în viață, și jură că o va ucide dacă s-a transformat într-o „piele roșie”, trib care i-a ucis fetei părinții.