Evenimentul Zilei > Actualitate > Emil Boc susține organizarea de concerte și festivaluri. Experimentul pe care îl propune la Cluj
Emil Boc susține organizarea de concerte și festivaluri. Experimentul pe care îl propune la Cluj

Emil Boc susține organizarea de concerte și festivaluri. Experimentul pe care îl propune la Cluj

Primarul municipiului Cluj, Emil Boc, susține organizarea concertelor și a festivalurilor în condiții de siguranță pentru participanți.

Emil Boc susține organizarea de concerte și festivaluri.

Festivalurile și concertele trebuie să aibă loc, în condiții de siguranță pentru populație. Declarația îi aparține primarului municipiului Cluj, Emil Boc. El s-a oferit să găzduiască la Cluj, la un concert test, după modelul celui de la Barcelona, care s-a desfășurat în weekend. La concertul din Spania au participat în jur de 5.000 de spectatori care au fost lăsați să participe în baza unui test antigen. Ei au trebuit să poarte masca de protecție sanitară pe tot parcursul evenimentului.

Primarul municipiului Cluj, Emil Boc, se declară un susținător al revenirii la normalitate. Într-o intervenție la Digi 24, primarul a declarat că Europa a început să revină după pandemie.

„În acest moment prioritatea zero o constituie protejarea populației și respectarea regulile impuse de autoritățile statului român. Eu sunt un susținător al acestor festivaluri, deoarece viața trebuie să revină la normal”, a declarat primarul Emil Boc.

Experimentul pe care îl propune la Cluj

Primarul municipiului Cluj a precizat că urmărește cu atenție ceea ce s-a petrecut la Barcelona, la acest concert. El s-a oferit să organizeze un concert test, similar, dar la o scară mai mica și la Cluj.

„Sunt un susținător al deschiderii evenimentelor și a festivalurilor. În acest moment, prioritatea noastră este starea de sănătate a populației. Un experiment interesant a fost cel din Barcelona, unde 5.000 de oameni au putut participa la un eveniment pentru a se observa dacă riscurile sunt atât de mari. În costul biletului a fost inclus și un test antigen. Din toți participanții au fost opriți doar 8 pentru că erau infectați cu noul coronavirus. Acum sunt urmărite efectele și se va constata cât de periculos sau nu este un eveniment de genul. Este un experiment care va permite sa se tragă concluzii la nivel european”, a precizat Emil Boc.

Primarul Emil Boc și-a arătat disponibilitatea de a organiza și la Cluj un eveniment test, la o scară mai mică. În funcție de ceea ce se va întâmpla la acest eveniment, autoritățile centrale, a spus Emil Boc, vor putea lua un set de măsuri unitare.

„Noi ne oferim să testăm o asemenea modalitate pentru a da autorităților ocazia să găsească o soluție unitară după aceea pentru întreaga țară. Prioritate trebuie să aibă sănătatea populației și siguranța tuturor la un concert, dar deja în Europa lucrurile evoluează destul de repede și se poate ca în condiții de siguranță să se desfășoară astfel de festivaluri. (…) Noi avem infrastructura și stadion si sală polivalentă pentru a putea testa cu un număr redus o asemenea soluție, pentru viitor, pentru a știi cum să ne pregătim pentru festivalurile din vară și din toamnă”, a mai precizat Emil Boc.

Un număr de 5.000 de oameni au participat la un concert rock în Barcelona, într-un loc închis. Concertul a fost un test pentru a se vedea cât de mare este rata de infectare cu Covid-19 la un eveniment de o asemenea amploare.

Este vorba de cel mai mare eveniment desfășurat în Europa de la începutul pandemiei. Cercetarea s-a efectuat cu respectarea unor reguli, cum ar fi testarea cu test antigen și purtarea obligatorie a măștii de protecție pe toată perioada desfășurării spectacolului.

Citește și: 

Organizatorii de concerte şi evenimente culturale cer despăgubiri de la Guvernul României

Experiment exploziv în plină pandemie. Concert cu 5.000 de participanți, bazat pe un studiu Covid