Experiment exploziv în plină pandemie. Concert cu 5.000 de participanți, bazat pe un studiu Covid

Experiment exploziv în plină pandemie. Concert cu 5.000 de participanți, bazat pe un studiu Covid

Experiment riscant în plină pandemie. 5.000 de oameni au participat la un concert rock în Barcelona, într-un loc închis. Studiul a fost făcut pentru a se vedea cât de mare este rata de infectare cu Covid-19 la un eveniment de o asemenea amploare.

Este vorba de cel mai mare eveniment desfășurat în Europa de la începutul pandemiei. Cercetarea s-a efectuat cu respectarea unor reguli, cum ar fi testarea cu test antigen și purtarea obligatorie a măștii de protecție pe toată perioada desfășurării spectacolului.

Spectacol cu măsuri de siguranță

Astfel, participanții la concertul desfășurat la Palau Sant Jordi din Barcelona au fost obligați să se supună unor măsuri de siguranță. Aceștia au primit măști pe care le-au purtat atât cât a durat spectacolul, iar înainte de concert au fost testați cu un test rapid, în vederea unui rezultat negativ.

Concertul din capitala catalană a reprezentat o analiză pe care autoritățile sanitare din Spania au făcut-o pentru a observa cât de eficiente sunt măsurile în vigoare. În toată țara, restricțiile epidemiologice prevăd limitarea adunărilor la cel mult patru persoane în spații închise.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul studiu a fost făcut în decembrie 2020, cu participarea a 500 de persoane

Spectacolul de sâmbătă a fost susținut de autoritățile locale și de experții Fundației Barcelona care lupta împotriva SIDA și a bolilor infecțioase. În urmă cu câteva luni, în decembrie anul trecut, un alt studiu de caz a fost realizat în jurul unui eveniment mai mic, cu participarea a doar 500 de persoane.

Rezultatele studiului preliminar au fost atunci îmbucurătoare și au arătat că pre-screeningul cu teste antigen și utilizarea măștilor faciale au reușit să prevină infectările cu Covid-19 în cadrul concertului, în ciuda faptului că nu au existat reguli de distanțare socială. Singura regulă a fost purtarea permanentă a măștii de protecție.

Persoanelor cu boli de inimă, cancer sau celor care au fost în contact cu cineva infectat cu COVID-19 în ultimele săptămâni li s-a cerut să nu se înscrie la concertul cu 5.000 de persoane, mai scrie sursa citată.

Deținătorii de bilete au putut alege între trei locații din Barcelona unde au putut să-și facă un test rapid sâmbătă dimineață, iar costul biletului a inclus testul și o mască de față de înaltă calitate, de purtat la eveniment.

„Un mic pas către a putea organiza concerte și evenimente culturale în timpul pandemiei”

Organizatorii spun că este primul eveniment comercial de această dimensiune organizat în Europa în timpul pandemiei.

„Acesta este un alt mic pas către a putea organiza concerte și evenimente culturale în timpul pandemiei", a declarat dr. Boris Revollo, un medic implicat în studiu.

Participanții urmează să informeze organizatorii dacă s-au infectat sau nu, iar echipa de cercetare, condusă de medicul Boris Revollo, va analiza rata de infectare pentru cei 5.000 de oameni care au luat parte la concert și o va compara cu rata de infectare la nivel național. Specialiștii ar urma să stabilească în acest mod dacă există discrepanțe care să indice că rata de transmitere este mult mai mare la concert, acolo unde oamenii au stat înghesuiți într-un spațiu închis, scrie Digi24.