Evenimentul Zilei > Social > Organizatorii de concerte şi evenimente culturale cer despăgubiri de la Guvernul României
Organizatorii de concerte şi evenimente culturale cer despăgubiri de la Guvernul României

Organizatorii de concerte şi evenimente culturale cer despăgubiri de la Guvernul României

Siliţi de pierderile financiare generate din cauza pandemiei de coronavirus, organizatorii de concerte şi evenimente culturale cer despăgubiri de la Guvernul României.

Organizatorii de concerte şi evenimente culturale cer despăgubiri de la Guvernul României. Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente (AROCE) Culturale a trimis o scrisoare deschisă.

Destinatarul este Florin Cîţu, cel care conduce Guvernul României. Semnatarii îi solicită premierului să ia măsuri pentru sprijinirea acestui domeniu.

Organizatorii de concerte şi evenimente culturale cer despăgubiri

Se cere soluţii compensatorii şi susţinere financiară conform modelului HoReCa. Asta înseamnă despăgubiri pentru pierderi în limita a 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2019/2020.

AROCE mai cere crearea unui grup de lucru pentru găsirea de soluţii şi definirea unor norme clare pentru redeschiderea sectorului cultural.

Cerinţa ţine cont de studiile ştiinţifice acceptate la nivel mondial, cu norme de aplicare nediscriminatorii. Totodată, se mai cere lansarea schemei de redeschidere a sectorului cultural, sub coordonarea Ministerului Culturii.

11 luni de când pandemia a închis sectorul cultural

„Astăzi se împlinesc 11 luni de când, începând cu data de 9 martie 2020, sectorul cultural din România este închis pentru limitarea răspândirii Covid-19, limitări pe care sectorul cultural le-a înţeles şi susţinut, sănătatea iubitorilor de cultură şi sănătatea publică fiind prioritare şi pentru noi, cei ce activăm în acest sector”, se arată în scrisoare.

Reprezentanţii AROCE subliniază că angajaţii din domeniul cultural nu au primit niciun ajutor financiar. Situaţia este dramatică. Cei menţionaţi „nu mai reuşesc să-şi achite creditele la bănci, să-şi susţină chiriile sau să asigure necesarul pentru familiile şi copiii lor”.

În scrisoare se precizează că „sugestia ca pierderile survenite din închiderea sectorului cultural şi în 2021 să fie preluate de organizatori prin asigurări private nu doar că denotă o lipsă de înţelegere a mecanismelor ce guvernează sistemul de asigurări şi situaţia actuală din zona culturală, dar vine şi în contra curentului european, în care guvernele, tocmai pentru a reporni sectorul cultural şi a asigura stabilitate şi predictibilitate, asigură garanţii de stat începând cu trimestrul al 3-lea, la nivelul miliardelor, pentru o eventuală nouă anulare sau restricţii în ceea ce priveşte numărul de participanţi, dacă situaţia pandemică o va impune”.

Sondajul AROC, un semnal pentru autorităţi

AROC a efectuat un sondaj la care au răspuns până în prezent 8.500 de persoane. 70% dintre cei care au participat la evenimente în anul 2020 au spus că s-au simţit în siguranţă.

Peste 90% au spus că ar participa la evenimente şi în 2021, iar 75% dintre ei sunt de acord cu vaccinarea sau cu testarea la faţa locului.

Astfel, Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale îi solicită prim-ministrului o întâlnire.

Se vrea o întâlnire şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii, care au o centralizare a situaţiei. Sunt vizaţi şi reprezentanţii Ministerului Economiei, ai Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Sănătăţii.

aroc.ro cultura.ro gov.ro