Evenimentul Zilei > Justitie > Procuror celebru în România, chemat la SIIJ. Dosar de răsunet. Se cer despăgubiri uriaşe
Procuror celebru în România, chemat la SIIJ. Dosar de răsunet. Se cer despăgubiri uriaşe

Procuror celebru în România, chemat la SIIJ. Dosar de răsunet. Se cer despăgubiri uriaşe

Cerasela Răileanu, fosta colegă a procurorului-şef al DNA Ploiești Lucian Onea, a fost citată joi la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) pentru a fi informată că a dobândit calitatea de suspect în dosarul deschis după plângerea formulată de fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana-Maria Pătru.

Procuror celebru în România, chemat la SIIJ. Dosar de răsunet. Se cer despăgubiri uriaşe. Site-ul Lumea Justiţiei a aflat în exclusivitate cum a ajuns Cerasela Răileanu să aibă calitatea de suspect.

Conform sursei citate, fosta parteneră de anchete a lui Lucian Onea „a intrat în rândul suspecților”. „SIIJ mișcă lucrurile în dosarul în care se anchetează abuzurile comise de paraditorii DNA în cazul fostei șefe AEP Ana-Maria Pătru”, arată luju.ro.

Practic, Cerasela Răileanu este acuzată de represiune nedreaptă, grup infracțional organizat și falsificare și ascundere de probe.

Procuror celebru în România, chemat la SIIJ

„Joi, 4 februarie 2021, la sediul SIIJ s-a prezentat, fără presă și scandal, procuroarea Cerasela Răileanu, fosta anchetatoare la DNA Ploiești, partenera de dosare a procurorului «paraditor» Lucian Onea, fost șef al unității de elită DNA Ploiești, cea care în prezent activează la Parchetul Judecătoriei Câmpina”, completează Lumea Justiţiei.

În prim-plan apare dosaru în care şi Lucian Onea a fost făcut suspect. Se întâmpla în noiembrie 2020. Onea şi Cerasela Răileanu au anchetat-o pe Ana-Maria Pătru. Este vorba despre dosarul în care Curtea de Apel București (CAB) a achitat-o definitiv pe fosta şefă a AEP.

Cerasela Răileanu ar fi vizată de aceleaşi infracțiuni pentru care este acuzat și Lucian Onea. Respectiv represiune nedreaptă, șantaj, mărtuire mincinoasă, grup infracțional organizat, falsificare și ascundere de probe, declarații calomnioase și mincinoase.

Alături de Cerasela Răileanu şi Lucian Onea e vizată şi Irina Socol

Luju.ro notează că plângerea fostei şefe de la AEP vizează și alte persoane. Sunt mai mulți martori din dosarul în care Pătru a fost achitată de CAB. „Se cade să amintim și numele patroanei Siveco, Irina Socol, cea care a avut triplă calitate în acest dosar”, subliniază sursa citată.

Pătru a depus o cerere de constituire că parte civilă prin care solicită daune de 500.000 euro fiecărei inculpaţilor. Pe listă figurează Lucian Onea, Cerasela Răileanu și Irina Socol.

La 7 octombrie 2020, judecătorii Luminița Nițu și Mihai Paul Cozma de la CAB au achitat-o definitiv pe Pătru. Este vorba despre dosarul nr. 47338/3/2016 (nr nou: 351/2020).

În acest dosar, procurorii Onea și Răileanu au trimis-o în judecată pentru pretinse fapte de spălare de bani și trafic de influență. Achitarea s-a făcut în baza art. 16 lit. b Cod procedura penală „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

Practic, judecătorii de la Curtea de Apel au menţinut sentința pronunțată de Tribunalul București.

luju.ro