Elveția a adoptat o inițiativă împotriva burqa cu o majoritate restrânsă. Duminică, elveţienii au votat cu o majoritate restrânsă în favoarea interzicerii ascunderii feţei, un semnal împotriva islamului radical, potrivit susţinătorilor acestei iniţiative, considerată xenofobă şi sexistă de alţii, relatează mass-media străine.

Acest text, propus iniţial de partidul populist de dreapta UDC, a obţinut 51, 21% din voturi şi o majoritate a cantoanelor, potrivit rezultatelor oficiale publicate de guvernul federal.

Textul a fost susţinut de mișcarea feministă, dar și de o parte dintre alegătorii stângii laice.

„Noi ne bucurăm. Nu vrem să existe un islam radical în ţara noastră”, a afirmat preşedintele UDC din Elveţia, Marco Chiesa la canalul Blick.tv.

Textul nu evocă nici burqa, un veşmânt din pânză care coboară din cap până în picioare, prevăzut cu o fantă în dreptul ochilor, şi nici niqab-ul, un veşmânt care acoperă integral corpul şi faţa cu excepţia ochilor. Cu toate acestea, afişele campaniei pentru referendum nu lasă loc îndoielilor asupra obiectivului acestui proiect

Elveția a adoptat o inițiativă împotriva burqa cu o majoritate restrânsă

După votul împotriva purtării vălului integral în spaţiul public, Elveţia se alătură Franţei, Austriei, Bulgariei, Belgiei şi Danemarcei, după ani de dezbateri.

De acum înainte, va fi deci interzis să se acopere complet faţa în public, ceea ce este valabil de asemenea şi pentru manifestanţii cu cagule. Cu toate acestea, proiectul prevede și excepții care se vor aplica în cazul lăcașelor de cult de exemplu.

Elveţienii s-au pronunţat de altfel în favoarea unui acord comercial cu Indonezia (52%), dar au respins categoric introducerea Identificării electronice (eID) gestionate de mediul privat pentru ameliorarea tranzacţiilor online.

CITEȘTE ȘI Se încing spiritele în Orientul Mijlociu. Pierdere colosală pentru rebelii din Yemen

CITEȘTE ȘI Teroriștii s-au infiltrat în inima SUA! Joe Biden este în primejdie?

CITEȘTE ȘI Iranul nu se lasă intimidat de Europa și oferă o replică tăioasă în discuția legată de armele nucleare