Iranul iese din nou la înaintare cu declarații tăioase în problema legată de armele nucleare, iar vizată este Europa. Hassan Rouhani, președintele acestei țări, le-a transmis liderilor europeni să renunțe la orice fel de de presiuni și amenințări. Pe tema sensibilă ce vizează programul nuclear dezvoltat de oficialii de la Teheran.

Iranul ia poziție în problema legată de armele nucleare și trimite un mesaj către marile forțe din Europa

Mesajul a fost transmis  în timpul unei întrevederi cu şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney. După instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, s-a discutat reluarea acordului nuclear. Cel încheiat în anul 2015 la Viena. Și care a permis o relaxare a sancţiunilor internaţionale asupra Iranului. În schimbul impunerii unor restricţii asupra programului său nuclear. Discuțiile au avut și participarea Germaniei, Franței și Marii Britanii.

Acest acord a fost pus sub semnul întrebării după retragerea unilaterală a SUA, în 2018. În timpul mandatului preşedintelui Donald Trump, cel care a reintrodus sancţiuni împotriva Iranului.

Mesajul transmis de Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe al Iranului, pe contul de Twitter

„Cea mai bună formă de a soluţiona problemele cu partenerii europeni la diferite niveluri bilaterale, regionale şi internaţionale o reprezintă negocierile întemeiate pe respect reciproc şi pe evitarea oricărei ameninţări sau presiuni”. A declarat președintele Iranului, Hassan Rouhani. Afirmațiile sale vin la câteva zile după ce Germania, Franţa şi Marea Britanie au renunţat la un proiect de rezoluţie.

Prin care denunţau Teheranul pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru decizia Iranului de a suspenda anumite inspecţii asupra programului său nuclear, conform Agerpres.

Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe al Iranului, a făcut vineri un anunț pe contul de Twitter. Oficialul de la Teheran a afirmat că va prezenta curând „un plan de acţiune constructiv şi concret al Teheranului prin intermediul căilor diplomatice potrivite”. A mai precizat sursa citată.