Armele de distrugere în masă nu sunt, însă, singurul as din mâneca dictatorului. „Coreea de Nord  speră că perspectiva unui război împotriva Chinei (și poate a Rusiei) ar descuraja Statele Unite să apere libertatea Coreei de Sud”, scrie expertul în doctrine militare Robert Farley, care avertizează că jocul lui Kim Jong-un ar putea declanșa al Treilea Război Mondial.

„Majoritatea analiștilor consideră că armata din Coreea de Nord este insuficientă pentru a învinge forțele Republicii Coreea. Capacitățile militare  de-a lungul zonei demilitarizate , combinate cu mobilitatea și gradul de sofisticare a forțelor din sud, amenință să transforme într-un dezastru logistic orice ofensivă a guvernului de la Pyongyang.

Cu toate acestea, Republica Democrată Populară Coreea a continuat să sporească sofisticarea rachetelor sale balistice, a dezvoltat arme nucleare și menține cel mai mare stat-garnizoană din lume. Pyongyang a dovedit, de asemenea, că nu se teme să provoace Seoul-ul (și pe cel mai mare aliat al Coreei de Sud, Statele Unite) cu mișcări agresive, precum scufundarea corvetei Cheonan și bombardarea insulelor din Coreea de Sud”.

Împărțirea Penisulei Coreene în două state este o moștenire a Războiului Rece. Chiar dacă pacea s-a instaurat, în linii mari, încă din anii ’50, regimul comunist din nord continuă să amenințe cu războiul. Situația este, însă, alta decât în timpul Războiului Rece, și comuniștii au de rezolvat o problemă spinoasă. Chiar dacă vor reuși să zdrobească armata Coreei de Sud, ce șanse au să împiedice Statele Unite și Japonia să intervină?


Cu susu-n jos! Acum, Kim trimite pliante propagandistice în Sud

Mai bărbat decât fratele? Sora lui Kim se impune în boxul dintre Corei


De 70 de ani, comuniștii coreeni așteaptă colapsul asistemului capitalist global. Acest lucru poate suna cam naiv, dar la Pyongyang au apărut speranțe când Coreea de Sud a avut de suferit de pe urma crizei financiare asiatice din 1997. Și criza financiară din 2008 a prilejuit o mare satisfacție , ca și problemele economice pe care le întâmpină Japonia în ultimul timp.

Chiar dacă o prăbușire economică mondială nu ar aduce în genunchi lumea capitalistă, relațiile  dintre Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite s-ar putea schimba. E o posibilitate  pe care președintele Trump a adus-o  în discuție atunci când a cerut Coreei de Sud să investească mai mult pentru apărare.

Ce posibilitățile  au comuniștii nord-coreeni? Fie să pună Statele Unite în fața unui fapt împlinit, fie să mărească atât de tare miza, încât Statele Unite să nu mai considere că merită riscul. Situația cu Japonia este mai complexă. Tokyo consideră Coreea de Nord ca fiind o amenințare destul de mare pentru  a interveni într-un eventual război, dar nu neapărat în sprijinul direct al forțelor Republicii Coreea,

Există, însă, și un scenariu în care comuniști ar putea decide să atace indiferent de riscuri. Asta numai dacă ar exista  amenințarea iminentă a unui atac major al forțelor din SUA și Coreea de Nord. împotriva Nordului. Într-o astfel de situație, conducerea nord-coreeană ar putea decide că nu mai are nimic de pierdut, așa că acțiunea preventivă ar fi luată în mod sigur în considerare.

Șansele comuniștilor de a oține o reunificare pe cale militară a țării presupun o înfrângere rapidă a forțelor sud-coreene, lucru greu de realizat. Riscurile unei astfel de acțiuni sunt uriașe pentru regimul dictatorial din nord. Dacă forțele comuniste sunt învinse pe câmpul de luptă, nu există nicio îndoială că armatele Coreei de Sud și ale  și Statelor Unite ar profita pentru a elimina regimul de la Pyongyang  o dată pentru totdeauna.

Conducerea politică și militară a Coreei de Nord știe toate aceste lucruri și  înțelege probabil că sunt slabe șansele ca un atac să fie încununat de succes. „Cu toate acestea, susține Robert Farley, cu greu putem exclude că circumstanțele politice s-ar putea schimba astfel încât Coreea de Nord să devină suficient de disperată pentru a lansa un atac sau că liderii comuniști și-ar imagina că mai au „o ultimă mare oportunitate”.

Acesta ar fi  scenariul de coșmar de care se teme toată lumea, pentru că o intervenție a SUA, în actualele condiții, ar atrage probabil o ripostă a Chinei, cu toate consecințele care decurd de aici pentru pacea mondială, susține Robert Farley într-un articol publicat pe site-ul nationalinterest.org.