Emmanuel Macron i-a cerut marţi preşedintelui iranian Hassan Rouhani ca Iranul să facă „gesturi clare”. Fără să aştepte să revină la respectarea obligaţiilor sale privind energia nucleară. Şi să coopereze pe deplin cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Este anunţul făcut de Palatul Elysée.

Franța îndeamnă Iranul să acționeze! Macron îi cere lui Rohani un „gest clar”

Discuţia a avut-o în cadrul unei convorbiri telefonice, marţi, cu omologul său iranian. Unde preşedintele francez şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de deciziile luate de Iran. Cu încălcarea acordului de la Viena privind energia nucleară. În momentul în care europenii vor prezenta o rezoluţie la AIEA care condamnă Iranul pentru suspendarea anumitor inspecţii ale programului său nuclear.

Iranul a afirmat luni că Statele Unite trebuie să ridice mai întâi sancţiunile impuse republicii islamice dacă vor să poarte convorbiri pentru salvarea acordului nuclear din 2015 încheiat de Teheran cu marile puteri şi din care fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA.

Noul preşedinte american Joe Biden a promis că se va alătura din nou acestui acord, dar cu condiţia ca Teheranul să revină mai întâi la respectarea angajamentelor de care a început să se desprindă ca răspuns la sancţiunile Statelor Unite impuse în timpul mandatului lui Donald Trump.

Emmanuel Macron și-a exprimat, de asemenea, „profunda îngrijorare” cu privire la decizia Iranului „cu încălcarea acordului de la Viena” privind energia nucleară.

Teheranul îi avertizează pe europeni

Iranul a mai trimis marți un avertisment cu privire la posibilitatea adoptării unei rezoluții europene.

Când Teheran și comunitatea internațională au încercat să salveze acordul nuclear iranian de la Viena în 2015, purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabbie, a declarat că adoptarea unei astfel de rezoluții riscă să irosească acele eforturi. Cu toate acestea, el a reafirmat angajamentul conducerii iraniene pentru o soluție coordonată, scrie francenewslive.