Luni seara, 24 mai, Bitcoin a crescut cu încă 5%, trecând peste pragul de 38.000 de dolari, după ce Elon Musk a anunțat că participă la discuți cu minerii nord-americani de criptomonedă, după cum relatează publicația online Bitcoinst.

CEO-ul Tesla a scris pe Twitter că a purtat discuții cu minerii de Bitcoin despre viabilitatea pe termen lung a monedei digitale. Întâlnirea a avut ca rezultat desemnarea unui nou Consiliu minier Bitcoin, axat pe promovarea unor initiative de exploatare durabilă a criptomonedelor, bazată pe folosirea energiei regenerabile.

„Am vorbit cu minerii nord-americani de Bitcoin. S-au angajat să publice datele despre utilizarea resurselor regenerabile de energie în activitatea de minerit și să ceară minerilor WW să facă acest lucru. Potențial promițător”, a scris Elon Musk într-un tweet pe care l-a publicat luni.

După acest anunț, valoarea unui Bitcoin a crescut de la 37.940 dolari la 39.405 dolari.

Minerii de criptomonede se îndreaptă spre energia regenerabilă

În același timp, Michael Saylor, CEO al MicroStrategy, cel mai mare deținător corporativ de Bitcoin (Tesla este al doilea), a dezvăluit că a găzduit o întâlnire între Elon Musk și directorii de la principalele companii care se ocupă de generarea Bitcoin din America de Nord, inclusiv Argo Blockchain, Blockcap, Core Scientific, Galaxy Digital și HIVE Blockch.

„Un nou Consiliu Minier Bitcoin este următorul pas logic în promovarea unei schimbări sectoriale către folosirea energiei regenerabile”, a declarat Peter Wall, director executiv al Argo Blockchain, într-o declarație scrisă către Forbes.

El a spus că „așteaptă cu nerăbdare să se alăture lui Michael Saylor și altor mineri nord-americani de frunte pentru a lucra pentru o industrie care să îmbunătățească practicile miniere durabile”.

Alte companii miniere și-au confirmat implicarea în consiliul minier. Marathon Digital Holdings și Hut 8 Mining au confirmat participarea prin intermediul unor tweet-uri.

După apariția acestor informații, aproape toate celelalte criptomonede majore au fost tranzacționate cu cotații în creștere. Prețul Ethereum a crescut cu peste 13% la 2.550,62 USD în ultimele 24 de ore, în timp ce dogecoinul a înregistrat o creștere cu peste 7%, până la 34 de cenți pe monedă.

Bitcoin se confruntă cu o lume în schimbare

Anunțul lui Elon Musk vine în contextul în care întreaga lume își îndreaptă atenția spre operațiunile de extragere a criptomonedelor din cauza efectelor pe care această activitate o are asupra mediului. Industria extractivă se confruntă, de asemenea, cu o represiune mai severă din partea autorităților chineze.

Potrivit cercetărilor publicate în revista Nature Communications, toți acești factori vor perturba în mod semnificativ distribuția și operațiunile din sectorul extragterii de Bitcoin. China a reprezentat mai mult de 75% din puterea totală de procesare din rețea, începând cu aprilie 2020. Hegemonia minieră criptografică a Chinei se datorează prețurilor mai mici la energie electrică. Extragerea Bitcoin necesită cantități mari de energie, iar criptomoneda are o amprentă de carbon comparabilă cu cea din Noua Zeelandă, producând 36,95 megatoni de CO2 pe an, potrivit Digiconomist.