Viziunea lui Satoshi Nakamoto pentru prima formă de numerar digital a fost ambițioasă. S-a căutat să se creeze o tehnologie care să permită tuturor să devină propria lor bancă, fără a fi nevoie de un intermediar.

Scopul a fost eliminarea influenței guvernului și a băncii centrale asupra banilor. Satoshi își propusese să facă Bitcoin să fie greu de colectat, insuflând anumite atribute ale aurului digital. Într-un fel, a conceput și înjumătățirea pentru a provoca un efect de bulă, în urma dezechilibrului dintre cerere și ofertă, care ar fi atras participanții în rețea, odată cu fiecare nou val de creștere.

Ce s-a schimbat?

Scăderile valorii Bitcoin au fost destul de severe în trecut, fiind calculat prețul în funcție de procente, însă atunci când vine vorba de valută pentru valută, lucrurile au devenit mult mai dure.

Satoshi a făcut criptomoneda mai greu de găsit cu ajutorul unei aprovizionări de 21 milioane BTC. Pe măsură ce mai mulți utilizatori aspiră înspre această rețea, prețul fiecărei monede crește într-un mod dramatic.

În timp ce valorile au parte de modificări, iar moneda este reevaluată la un preț mai mare, rectificarea este mult mai periculoasă. 

În vremea când Bitcoin costa doar câteva sute de dolari, pierderea reprezenta doar o mică suferință. Abia în vârful pieței de bursă din 2017, în momentul în care rectificările au avut un parcurs diferit, 70% din scădere a fost realizată în doar câteva zile. 

Clasa avantajată

Din cauza scumpirii monedelor în prezent, scăderea a provocat mai multe daune, eliminând 28.000 de dolari pe BTC. Investitorii individuali nu pot suporta astfel de pierderi, deoarece chiar și un singur accident ar putea aduce pe cineva în faliment.

În cazul acestor prețuri ridicate, Bitcoin nu mai este pentru toată lumea. Instituțiile au intrat în criptografie, așa cum și-a dorit comunitate, însă acum, clasa de active este a lor.  Acest tip de investitori, care creează un orizont de așteptare pe un termen mai lung, poate rezista chiar și la scăderile enorme ale cifrelor. Alți cetățeni, care nu au aceeași capacitatea financiară ce aceștia, nu pot suporta modificările, Bitcoin devenind incompatibil pentru ei.