Evenimentul ZileiEconomieEconomiile germanilor au atins un nivel record. Suma uriașă pe care au economisit-o în pandemie

Economiile germanilor au atins un nivel record. Suma uriașă pe care au economisit-o în pandemie

Economiile germanilor au atins un nivel record. Suma uriașă pe care au economisit-o în pandemie
Economiile cetățenilor germani au atins un nivel record în timpul pandemiei de coronavirus, dat fiind că cetățenii nu au mai avut pe ce să cheltuiască banii.

Economiile germanilor au atins un nivel record în pandemie.

Germanii au făcut economii de 1.730 de miliarde de euro, pe parcursul anului trecut. Banca Centrală din Germania (Bundesbank) a anunţat că sumele deţinute în conturile private, de cetățeni, au crescut în cursul anului trecut, 2020, cu 182 de miliarde de euro.

Experți economici apreciază că economiile cetăţenilor s-au majorat deoarece s-au redus ocaziile de a cheltui banii pe fondul restricțiilor sanitare, informează Deutsche Welle. Conform datelor Institutului de Cercetare Economică Ifo, nemții au economist în 2020 mai multe miliarde de euro, comparativ cu anii precedenţi, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Economiile germanilor au atins un nivel record

Pe de altă parte, experţii atrag atenţia că o creştere de miliarde de euro a sumelor deţinute la bănci reduce perspectivele unui boom al consumului în viitorul apropiat. În perioada ianuarie 2020 – ianuarie 2021, sumele deţinute în conturile bancare ale gospodăriilor private au ajuns la 1.730 miliarde de euro, arată datele Bundesbank.

„Această estimare presupune că gospodăriile nu vor cheltui aceste economii în timpul fazei de redresare. Iar rata de economisire, care a crescut temporar la aproximativ 20% în timpul perioadelor de restricţii, va reveni la nivelul de dinaintea crizei, de 11%, până la finalul lui 2021”, se arată în raportul experților de la Ifo.

Estimările analiștilor economici

Analiștii economici precizează că există șansa cheltuirii economiilor, iar acest lucru va majora cererea de produse pe piață. Acest lucru va face ca rata de economisire a cetățenilor să scadă sub nivelul de 11%.

„Cu toate acestea, există şansa cheltuirii unor economii, ceea ce va majora cererea. Atunci rata de economisire va scădea temporar sub de 11%”, au apreciat analiştii Ifo.

Jurnalistul Christian Nau, de la site-ul Check24, a explicat că în timpul pandemiei consumatorii au avut mai puţine ocazii de a-şi cheltui banii. Pe de altă parte, băncile sunt mult mai atente cu împrumuturile pe care le acordă cetățenilor, iar acest lucru îi determină pe germani să facă mai multe economii.


Accesează: