Fostul prezentator, Nimat Rawan, care a fost ucis în acest atac, a fost angajat al Ministerului de Finanţe afgan. El era cunoscut de pe vremea când lucra la ToloNews, cel mai mare canal de ştiri privat din Afganistan, relatează Reuters şi AFP.

Un purtător de cuvânt al poliţiei provinciale, Jamal Naser, a menţionat că în acest caz a fost demarată o anchetă pentru identificarea autorilor asasinatului.

Atacul nu a fost revendicat, dar guvernul de la Kabul şi puterile occidentale atribuie de regulă astfel de acţiuni rebelilor talibani. Aceștia sunt acuzați că încearcă să răspândească teroarea și frica în rândul populației. Asta evitând, totodată, să producă un număr mare de victime civile.

Numeroşi jurnalişti, militanţi pentru drepturi civile, oficiali guvernamentali şi magistraţi au fost vizaţi în ultimele luni de astfel de atacuri.

Cu câteva ore înainte de atac, un purtător de cuvânt al talibanilor a avertizat că ziariştii care vor practica „o acoperire partizană” a evenimentelor vor „suporta consecinţele”. Preşedintele Înaltului Consiliu pentru reconciliere naţională din Afganistan, Abdullah Abdullah, a condamnat această ameninţare şi „toate tentativele de a-i reduce la tăcere pe jurnaliştii afgani”.

Talibanii și-au intensificat atacurile

În contextul în care Washingtonul a anunţat că intenţionează să-şi retragă trupele din Afganistan până pe 11 septembrie a.c., violenţele înregistrează un puternic reviriment. Zilnic au loc conflicte între forţele de securitate afgane şi militanţii talibani. Aceștia din urmă continuă revolta lansată după înlăturarea de la putere a mişcării islamiste, în 2001. Talibanii doresc răsturnarea guvernului actual, susținut de Occident.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei din Baghlan, Jawed Basharat, talibanii au reuşit în doar două zile să captureze încă un district din această provincie nordică. În provincia centrală Ghazni, şase membri ai forţelor de securitate afgane au fost ucişi într-un atac al talibanilor produs în cursul nopţii, a indicat un responsabil local.

Potrivit guvernului afgan, talibanii au ucis sau rănit peste 50 de soldaţi în ultimele 24 de ore în cel puţin 26 de provincii. În acelaşi timp, zeci de militanţi talibani au fost ucişi de trupele guvernamentale.

Criticii deciziei preşedintelui american Joe Biden de a retrage forţele americane din Afganistan afirmă că rebelii talibani vor încerca să redobândească puterea.