Şi talibanii au învins. Biden își asumă înfrângerea din Afganistan, după cel mai lung război al SUA

Şi talibanii au învins. Biden își asumă înfrângerea din Afganistan, după cel mai lung război al SUA

FOLHA ONLINE. În septembrie 2001, lumea privea îngrozită cum avioanele comerciale erau folosite ca arme în atentatele din SUA - care au inaugurat o mică eră a noului secol supranumită războiul împotriva terorismului.

În acel an, americanii au atacat Afganistanul, o țară îndepărtată condusă de un grup fundamentalist, talibanii, care au creat un regim aberant ce imita califatul islamic medieval.

Talibanii erau gazdele lui Osama bin Laden și ale rețelei sale teroriste Al Qaeda, răspunzătoare pentru atentatele din 11 septembrie. Au fost pedepsiţi "manu militari" și au petrecut următoarele două decenii luptând împotriva ocupanților străini și a aliaților lor locali.

"Obiectivul nostru era clar. Cauza, dreaptă. Am atins acest obiectiv". Cu aceste cuvinte, președintele Joe Biden a încercat să îndulcească anunțul retragerii trupelor americane din țara asiatică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Logica analizată, dacă nu va exista un pas înapoi, încalcă o tradiție intervenționistă. "Când ar fi momentul potrivit să plecăm? Încă un an, doi, zece?", a întrebat acesta, subliniind tot timpul vitejia celor 2.448 de soldați americani uciși în țară.

Nu s-a spus un cuvânt despre cei aproximativ 170.000 de afgani uciși, potrivit calculelor Universității Brown.

Democratul are argumente bazate pe pragmatism. Ce rost are ca SUA și aliații lor să mențină soldații într-un război care a consumat 2,26 trilioane de dolari, având în vedere faptul că rețeaua lui Osama a dispărut, liderul ei a fost ucis și nu există pe acolo vreo amenințare la adresa teritoriului american?

Biden nu a pomenit cuvântul evident: înfrângere. La final, talibanii au învins, iar tratatul de negociere a păcii este o invitație la mai multă violență, chiar şi dacă SUA vor rămâne până în luna septembrie, nu până în mai, așa cum era prevăzut.

Optimist, acordul elaborat în cursul administrației Donald Trump va face din talibani un actor politic. Dar istoria țării, care după expulzarea britanicilor și a sovieticilor i-a adăugat pe americani misticii sale de "cimitir al imperiilor", nu este prea amabilă cu optimiştii.

Prezența puternică a Chinei și a Rusiei, pe lângă ponderea Pakistanului, care a contribuit la crearea talibanilor, pot garanta că nu va exista ceva de genul războiului civil care a urmat retragerii Uniunii Sovietice, în 1989.

Dar pericolul este evident, ca să nu mai vorbim despre involuţia pe care un nou regim dominat de talibani ar impune-o femeilor, doar pentru început.

Pentru Biden, aceasta este o problemă a afganilor, cel puțin până când un radical ascuns în Hindu Kush va decide să detoneze ceva în Occident. (Rador)

https://www1.folha.uol.com.br/opiniao/2021/04/e-o-taleban-venceu.shtml