Retragerea Statelor Unite din Afganistan este în curs de realizare, iar încă două bombardiere B-52 au fost desfășurate în baza aeriană Al Udeid din Qatar pentru a garanta securitatea trupelor americane care părăsesc teritoriul afgan.

Odată cu începerea tragerilor, zonele districtului Burka din Baghlan au căzut sub controlul talibanilor după ciocnirile din 4 mai. Oficialii locali și-au mutat birourile în alte locuri din district, după ce talibanii au capturat unele părți ale districtului.

Între timp, Jawid Basharat, un purtător de cuvânt al poliției, a confirmat incidentul, spunând că: „Forțele de securitate au făcut o retragere tactică și se pregătesc pentru alte operațiuni în district”. Talibanii au pretins că au capturat sediul poliției, biroul guvernului și mai multe avanposturi de securitate.

Talibanii au lansat atacuri majore

În cele două zile care au condus la evenimentele din 4 mai, talibanii au lansat atacuri majore în districtul Baghlan-e-Markazi. Separat, forțele de securitate ale Afganistanului s-au confruntat cu o ofensivă talibană în sudul provinciei Helmand, conform spuselor oficialilor și rezidenților.

Attaullah Afghan, șeful consiliului provincial Helmand, a declarat că talibanii și-au lansat ofensiva pe 3 mai. Grupul a atacat punctele de control de la marginea capitalei provinciei, Lashkar Gah, punând stăpânire pe unele dintre ele.

Guvernul afgan luptă în continuare

Cu toate acestea, guvernul afgan se luptă în continuare. Acesta a declarat că a ucis peste 60 de luptători talibani într-o serie de ofensive împotriva grupului, după ce a preluat controlul unei baze militare cheie americane, cu o zi în urmă.

„Susținute de sprijin aerian, operațiunile au fost efectuate independent de forțele locale fără niciun ajutor, cooperare sau implicare a trupelor străine”, a spus Fawad Aman, un purtător de cuvânt al ministerului apărării. „În ultimele 24 de ore, 62 de talibani au fost uciși și alți 58 au fost răniți în aceste operațiuni”.

Atacurile au acoperit mai multe provincii din regiunile de sud, nord-est și est ale țării, fiind devastate de război, cu un imens interes asupra provinciei Ghazni, din sud-vestul Kabulului și pentru provincia sudică Helmand, unde armata SUA a predat, oficial, controlul  Bazei Antonik către guvern.

Aman a spus că operațiunile au răspuns la „provocările” talibanilor și au avut ca scop „distrugerea centrelor lor de planificare, utilizate pentru atacarea forțelor guvernamentale”.

Între timp, Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a acuzat Kabul că „și-a arătat și testat forța prin lansarea operațiunilor în zonele deținute de talibani, forțându-i pe talibani să prevină și să răspundă”.