Evenimentul Zilei > International > Disperare în Belarus. Macron, chemat să ajute poporul
Disperare în Belarus. Macron, chemat să ajute poporul

Disperare în Belarus. Macron, chemat să ajute poporul

Lidera opoziției bieloruse Svetlana Tihanovskaia i-a cerut lui Emmanuel Macron să fie „mediatorul de care avem mare nevoie” pentru a rezolva criza din Belarus.

„Avem mare nevoie de mediere pentru a împiedica vărsarea de mai mult sânge. Domnul Emmanuel Macron ar putea fi acel mediator, împreună cu liderii din alte țări. El ar putea să-l influențeze pe Vladimir Putin, cu care a avut relații bune”, a declarat Svetlana Tihanovskaia care speră să se întâlnească, marți, cu liderul de la Elysee în timpul vizitei sale la Vilnius.

„Am solicitat această întâlnire, dar încă nu avem o confirmare. Dar sper să-l putem întâlni, poate mâine” (marți), a spus ea. Această primă întâlnire cu un lider internațional ar fi pentru ea „o confirmare importantă”, a subliniat Tihanovskaia.

„ Se știe că domnul Emmanuel Macron și Franța sunt cunoscuți pentru că au jucat rolul mediatorului în multe cazuri. Desigur, am prefera să rezolvăm noi înșine această problemă, dar vedem că atrocitățile continuă, că poporul din Belarus suferă și că autoritățile nu vor să inițieze un dialog”, a adăugat lidera opoziției bieloruse.

„Domnul Macron este unul dintre cei mai puternici lideri din Europa și din lume și el ar putea fi cel puțin unul dintre mediatori”, a reafirmat ea.

Duminică, în ajunul plecării sale la Vilnius, președintele francez a cerut în mod clar plecarea președintelui din Belarus, Alexandr Lukașenko, a cărui alegere nici UE, nici Statele Unite nu o recunosc, considerând-o  frauduloasă.

„Lukașenko trebuie să plece”, a spus Emmanuel Macron într-un interviu, salutând curajul manifestanților din Belarus care au mărșăluit din nou

Svetlana Tihanovskaia a declarat că este „foarte mulțumită” de declarația lui Macron, dar așteaptă acum sprijin concret din partea Franței și a Europei.

Poliţia din Belarus a arestat duminică cel puţin 350 de persoane în timpul protestelor antiguvernamentale desfăşurate în întreaga ţară, a anunţat Ministerul de Interne belarus, scrie Agerpres.

Poliţişti mascaţi au urcat oameni în dube şi au lansat grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa zecile de mii de persoane care au protestat, pentru al şaptelea weekend consecutiv, cerând demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.