Evenimentul Zilei > International > Zeci de arestări printre demonstranţii împotriva lui Lukaşenko la Minsk VIDEO
Zeci de arestări printre demonstranţii împotriva lui Lukaşenko la Minsk VIDEO

Zeci de arestări printre demonstranţii împotriva lui Lukaşenko la Minsk VIDEO

Proteste violente au avut loc din nou la Minsk, în Belarus. Zeci de demonstranți au fost arestați de către forţele de securitate.
Forţele de securitate din Belarus au reţinut sâmbătă zeci de protestatari din mulţimea strânsă în centrul capitalei Minsk şi care îl acuză pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko de fraudarea alegerilor de luna trecută.

Un grup de femei a scandat Preşedintele nostru este Sveta! – referindu-se la Svetlana Tihanovskaia, candidata de opoziţie despre care afirmă că a câştigat scrutinul prezidenţial. Poliţia antirevoltă le-a târât pe multe dintre ele în dube. Alţi protestatari au fost arestaţi în apropiere. Sâmbătă, o postare video pe reţele sociale arată cum poliţiştii pe reţin pe Nina Baghinskaia, o femeie în vârstă de 73 de ani, care a devenit o figură centrală a mişcării de protest după o confruntare cu poliţia luna trecută.

Înregistrarea arată un poliţist mascat care smulge un steag alb-roşu din mâinile Ninei Baghinskaia, după care o trage pe femeie într-o dubă.

Steagul adoptat după destrămarea URSS

Manifestanţii au folosit steagul adoptat de Belarus după destrămarea URSS în 1991, înainte ca Lukaşenko să restabilească în ţară o versiune sovietică patru ani mai târziu.

Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, fost şef de colhoz, a depus miercuri jurământul pentru un al şaselea mandat, într-o ceremonie desfăşurată fără vreun anunţ prealabil, ceea a provocat ieşirea în stradă a mii de locuitori ai capitalei.

Crește presiunea asupra președintelui Alexandr Lukașenko

“Au fost reținute câteva zeci de persoane pentru contravenții administrative”, a declarat serviciul de presă al direcției generale a afacerilor interne a comitetului executiv orășenesc din Minsk.

Sâmbătă, la Minsk, a avut loc o nouă acțiune de protest a femeilor. Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko, informează Agerpres.

Nici după alegerile prezidențiale, această țară nu-și găsește liniştea. Manifestanţii nu mai au răbdare , drept dovadă asistăm la tot mai multe manifestații împotriva președintelui Alexandr Lukașenko.

În acest context, experții declară: Decisiv este acum ce va face Putin, crede Thierse. Dacă îl va susține pe Lukașenko sau dacă va avea înțelepciunea și inteligența lui Gorbaciov pentru a accepta că: Nu mai are rost, trebuie să eliberăm acest stat, să permitem democrația și crearea unui nou parteneriat Rusia-Belarus.

Jörg Forbrig de la German Marshall Fund nu crede că Rusia va apela la soluții radicale, de genul unei intervenții militare: Rusia va încerca pe alte căi să-și mențină influența în Belarus, de exemplu prin alegerea potențialilor candidați care ar urma să-i succeadă lui Lukașenko.

Karl Schlögel se teme că în Belarus se poate încă întâmpla ceva groaznic. El crede că Vladimir Putin ar fi decis să meargă până la capăt, lucru pentru care comunitatea internațională nu este pregătită.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: