Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Lukaşenko preşedinte al Belarus
- Ovidiu Drugă
- 25 septembrie 2020, 03:00
Diplomaţia europeană estimează că depunerea jurământului şi noul mandat pe care şi l-a atribuit cu o zi în urmă Aleksandr Lukaşenko nu au nicio legitimitate democratică. Iată ce scrie Le Monde!
Este o luare de poziţie puternică. Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukaşenko preşedinte al Belarus, în ciuda depunerii neaşteptate de către el a juramântului, miercuri, 23 septembrie, invocând "rezultate falsificate" ale alegerilor din 9 august şi "lipsa" de legitimitate democratică", a declarat joi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
"Alegerile din 9 august nu au fost nici libere, nici echitabile. UE nu recunoaşte rezultatele falsificate. În consecinţă, aşa-zisa "depunere a jurământului" din 23 septembrie şi noul mandat pe care şi-l arogă Aleksandr Lukaşenko nu au nicio legitimitate democratică" şi "contrazic direct voinţa unei părţi largi a populaţiei belaruse", a afirmat dl Borrell într-un comunicat.
Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este viu contestată de manifestaţii de masă, a depus jurământul miercuri, pe neaşteptate, într-o ceremonie care nu a fost făcută publică decât după aceea.
Anunţul a provocat imediat o nouă manifestaţie a opoziţiei la Minsk, reprimată prin zeci de reţineri. "Această 'depunere de jurământ' contrazice direct voinţa unor parţi mari din populaţia belarusă, exprimată în numeroase manifestaţii, paşnice şi fără precedent (...) şi nu va face decât să agraveze criza politică" în ţară, a subliniat dl Borrell. "Având în vedere situaţia actuală, UE îşi reexaminează relaţiile cu Belarus", a adăugat el fără alte precizari.
UE pregăteşte sancţiuni
UE a pregătit sancţiuni contra unui număr de 40 de persoane considerate răspunzătoare de represiune şi intenţionează de asemenea să-l sancţioneze pe Aleksandr Lukaşenko, s-a aflat din surse diplomatice.
Dar este nevoie de unanimitatea statelor membre, iar Cipru condiţionează acordul său de adoptarea unor măsuri care să constrângă Turcia să înceteze forările de gaze în apele din zona sa economică. Două state, Suedia şi Finlanda, refuză să-l sancţioneze pe dl Lukaşenko pentru a permite o mediere a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), care va fi prezidată de Suedia, au adăugat aceleaşi surse.
Problema va fi discutată la summitul liderilor europeni din 1 şi 2 octombrie, la Bruxelles. "Vom repeta că aşteptăm de la autorităţile belaruse să se abţină de la orice reprimare şi violenţe suplimentare contra poporului din Belarus şi să-i elibereze imediat şi necondiţionat pe toţi cei care au fost arestaţi" în ţară.
Traducere: Rador